Ювелірний етикет: як правильно носити персні

Ювелірний етикет: як правильно носити персні

Березень 20, 2018 0 By admin

Персні — одне з найдавніших прикрас. У багатьох країнах їх одягали не просто в якості краси, а й щоб показати свою приналежність до певного клану, стану.

За допомогою кілець проводилися і досі проводяться різні обряди, таїнства, в тому числі магічні ритуали.

Сьогодні персні різних конфігурацій, призначень, з різноманітних металів, сплавів у всьому світі носять і чоловіки, і жінки.

У сучасному світі існує ювелірний етикет, який встановлює певні норми носіння цих прикрас.

Правила носіння кілець

У даній статті ми розповімо, як, скільки і які персні можна носити згідно світовим стандартам, загальноприйнятого етикету.

Допустима кількість для жінок

Будь-який ювелірний виріб для наших пальчиків по-своєму красивий, і природно, що важко зупинити свій вибір на якомусь одному. Тому багато хто з нас намагаються надіти побільше перснів.

Але за правилами на жіночій руці допустима кількість — не більше трьох: два на одній, одне на інший.

За традицією, на жіночій руці зазвичай буває один персень, подароване на заручини, обручки і ще одне просто вподобане.

Якщо дама носить багато кілець одночасно, значить, вона або не знайома з ювелірним етикетом, або вважає, що це красиво.

Носіння ювелірних прикрас через незнання не виправдовує жінок.

  • Потрібно зрозуміти, що велика кількість кілець на пальцях заважає створенню Вашого образу. До того ж до такого складніше підібрати одяг, інші аксесуари.

Другий варіант, коли жінка навмисно носить багато прикрас на пальцях, говорить про нестандартне мислення людини, її оригінальний спосіб життя.

В такому випадку допустимо більше, ніж три персні, але і тут є свої тонкощі.

  • На мізинці має бути прикраса вузька, але не допустимі ніякі камені — тільки тоненька смужка металу. Якщо в персні є кілька маленьких діамантів, не страшно, але так, щоб вони в очі не впадали.
  • На безіменних пальцях носять обручки. Вони, за правилами етикету, не повинні бути занадто великі.
  • Великі важкі персні з великими каменями, як і перстені, носять на середньому пальці.
  • Вказівні пальчики можна прикрасити тонкими перснями з геометричним візерунком або інкрустованими камінням середньої величини.
  • На великому пальці також за певних умов, стилі одягу і способі життя можна носити персні — великі, широкі, масивні, без каменів прикраси.

Персні для чоловіків — які і скільки

Чоловічих прикрас, їх конфігурації, видів не так багато.

  • Найпоширенішим і стильним вважається персні із золота — обручки або для весілля. Краще, щоб воно було гладким, напівкруглим — це стильно, практично не виходить з моди.
  • До обручки можна додати ще одне-два персні, перстень — фамільний, на якому зображений герб родини, або печатку. Гербові перстені зазвичай є у чоловіків знатного роду. Носять їх на лівій руці на безіменному пальці, мізинці — там вони виглядають найбільш ефектно.

Коли у представників сильної статі на пальцях вже є обручка та фамільний перстень, краще нічого більше не носити. Однак якщо дуже хочеться, допустимо надіти маленький персень.

В основному, персні з гербом, надрукованими ініціалами — це символи влади, приналежності до знатного роду. Вони мають символічний характер, ніж є просто прикрасою. З цієї причини окремі чоловіки вважають за краще носити на мізинці діамантові персні. Але у всьому потрібно знати міру — камінь і сама прикраса не повинні бути занадто вигадливими, великими.

Вибираємо персні за певними параметрами

Перше, на що слід звертати увагу при виборі прикраси для рук, це Ваш вік.

  • Молодим дівчатам підійде не дуже великий персень з маленьким камінчиком — така прикраса підкреслить Вашу молодість, свіжість, цнотливість.
  • Зрілим жінкам можна вибрати важкий персень, що виділить їх із загальної маси людей своєю індивідуальністю, покаже відмінний смак, підкреслить зрілу красу. Це відбувається тому, що масивна прикраса відверне на себе недоліки в’янучої шкіри рук.

Друге, що потрібно враховувати, — це розмір долоні.

Наприклад, жінки з великими кистями, короткими пальцями повинні звернути свою увагу на великі прикраси з витягнутими візерунками або камінням — овалом, ромбом, у формі краплі.

Але при цьому не потрібно носити широкі персні, які закриють міжсуглобну ділянку  — це вкоротить і без того невеликі пальці.

Форма руки впливає на вибір прикраси

Вибирати персні потрібно згідно Вашої форми рук.

Пухкі руки

Якщо Ви володарка пухких долоньок, краще підібрати незвичайні, з оригінальним малюнком і неправильною формою персні (з зигзагами, кутами) — такі прикраси візуально зроблять Ваші руки більш витонченими.

Не рекомендуються персні з круглими каміннями — вони ще більше підкреслять пухкі форми долонь.

 Суглоби, які випирають

Людям з пальцями, на яких сильно помітні суглоби, стилісти радять купувати персні з великим каменем — це відверне увагу від нестачі на руках.

А ось тоненькі маленькі персні просто не будуть помітні на таких пальцях.

Дуже худі руки

Занадто тоненькі, худенькі пальчики візуально збільшить широкий персень, інкрустоване маленьким камінчиком або без нього.

Красиві пропорційні руки

Жінкам з красивою, правильною формою рук пощастило більше — їм підійдуть прикраси будь-якої форми, конфігурації, ширини, з камінцями або без них.

Подовжені пальці

Коли у Вас гарні, але довгі пальчики, потрібно звернути увагу, що каблучки з овальними камінцями або в формі крапельки носити не варто — вони ще більше подовжать пальці.

Етикет носіння прикрас на пальцях

Існують правила, загальноприйняті норми носіння кілець.

Нижче ми наводимо основні вимоги, визнані в усьому світі.

  • Бажано не надягати більше, ніж однин персень на руку. Два персні на різних руках повинні підходити один одному.
  • На одній руці неприпустимо носити персні з неоднакових металів або з камінням різного кольору — це без смаку.
  • Також негарно буде виглядати дві прикраси, одна з яких — відверта біжутерія, а друга — з благородного металу. Це неприйнятно навіть якщо вони знаходяться на різних руках.
  • Вважається верхом несмаку надягати прикраси з діамантами і подібними до них дорогими камінцями вдень — така краса доречна ввечері, в яскраво освітленому приміщенні. У темний час доби можна прикрашати себе перснями будь-яких розмірів, форм, з різноманітністю каменів.
  • Яка б гарна не була біжутерія, — це все одно дешево виглядає. Подібні прикраси добре виглядатимуть на пальчиках молоденьких дівчат. Але після 20 років потрібно переходити на персні з благородних металів.
  • Якщо Ви віддаєте перевагу вільному стилі в одязі — футболки, джинси, светри — то персні з великими каменями не для Вас. Перевагу потрібно віддати тоненьким або навпаки широким персням — залежить від розміру і ширини рук — з зовсім маленькими камінчиками або без них.
  • Якщо Ви працюєте в організації, де запроваджено суворий стиль одягу, персні зовсім не потрібні. Припустимо носити лише обручку.
  • Парсні на пальці має поєднуватися з Вашим манікюром.  Не нафарбовані нігті в поєднанні з перснем, браслетом будуть виглядати непривабливо.

Дотримуйтесь наших порад, носіть персні правильно, адже і вони — частина Вашого іміджу.

джерело