Вона врятувала османську династію: описали життя українки-наступниці Роксолани

Вона врятувала османську династію: описали життя українки-наступниці Роксолани

Травень 30, 2019 0 By admin

Від Роксолани в історії Османської імперії почався період “султанату жінок”. Він тривав 150 років й завершився зі смертю ще однієї українки, яка теж починала як султанська наложниця. Вона врятувала османську династію від вигасання. Хатідже Турхан Султан – як її звали в українському житті, невідомо – була дружиною Ібрагіма ­Навіженого. Він правив у 1640–1648-х.

Теперішній директор ­султанського палацу Топкапи у Стамбулі професор ­Ільбер Ортайли стверджує, ніби вона походила десь із Харків­щини. 

На Книжковому арсеналі у Києві презентували трилогію про султану-українку “Хатідже Турхан”. Автор  – мистецтвознавиця Олександра Шутко.

У трилогії йдеться про українку, яка була дружиною султана Османської імперії. Авторка працювала над її життєписом протягом 5 років. Досліджувала історичну літературу, архівні документи XVII ст., щоденники іноземних послів у Стамбулі.

Перший том її роману описує потрапляння героїні до султанського гарему та боротьбу за виживання. У другому томі висвітлено роки регентства над неповнолітнім султаном Махмедом IV. Третій том оповідає про останні 20 років її життя.

Валіде Турхан була заступницею українського козацтва. 

Цікавим фактом є те, що гетьман Петро Дорошенко не лише отримав протекторат її сина, Мехмеда IV, а й об’єднав з ним свої сили задля походу на Кам’янець (нині м. Кам’янець-Подільський) і Хотин у 1672–1673 роках. Його наступником став гетьман Юрій Хмельницький. Османи панували на Поділлі й після смерті Хатідже Турхан – до 1699 року.  

Валіде Турхан також відома як велика благодійниця. Після зведення грандіозної Нової мечеті у Стамбулі вона опікувалася долею паломників до Мекки і Медини та спорудила мечеть на честь рідного брата Юсуфа в місцевості, де Босфор впадає у Чорне море. Також валіде Турхан збудувала собі найбільшу гробницю у столиці Османської імперії, до якої нині приходять вшанувати її пам’ять. 

Джерело