Вчимося розбиратися в каві: який сорт вибрати

Вчимося розбиратися в каві: який сорт вибрати

Січень 28, 2017 0 By admin

У багатьох ранкове пробудження незмінно пов’язано з чашкою кави. Ароматний напій відмінно бадьорить і налаштовує на робочий лад. Але ж хочеться не тільки прокинутися, але і насолодитися смаком свіжозвареної кави. Важливо не помилитися і вибрати сорт кави правильно.1484245256_ec0f7a75

Поради про те, як вибрати каву, виявляться корисними для тих, хто ще не визначив для себе улюблений вид напою.

При виборі кави важливо, щоб зерна мали правильну форму, на поверхні не повинно бути плям. Вони можуть відрізнятися за розміром: великі зерна (6-8 мм) має арабіка, більш дрібні (4-5 мм) – робуста.

Який сорт кави вибрати

Арабіка. Цей сорт кави відрізняється м’яким благородним смаком і ароматом, є в ньому і пікантна кислинка. Росте такий кавовий сорт на висоті 900-2000 метрів. Якщо ви вибираєте зерна, зібрані в долинах, майте на увазі, що вони містять в рази більше кофеїну, ніж гірські. Арабіка рекомендована тим, хто не любить надмірно міцні напої з кави.

Робуста. Цей сорт більш міцний і гіркий на смак, підходить для любителів максимально насиченого і терпкого смаку кави. В її зернах високий відсоток кофеїну. У чистому вигляді робусту п’ють рідко, зазвичай її додають в кофеные суміші. Аромат робусти не такий багатий, як запах арабіки.

Кавові суміші (бленди). Виробники кави створюють поєднання каву різних сортів, щоб створити збалансований за смаком, ароматом і насиченості напій. Кожен бленд має свою унікальну рецептуру і приготований за оригінальною технологією. Найбільш наближеною до «ідеалу» вважається пропорція близько 60% арабіки і 40% робусти.

Як вибрати каву в зернах

1. Упаковка з кавою повинна містити всю необхідну інформацію про продукт.

2. Огляньте коробку – чи немає на ній дефектів.

3. Окремо перевіряйте дату обсмажування та фасування, можна понюхати зерна.

4. Виберіть оптимальну ступінь помелу для заварювання (визначається дослідним шляхом).

5. Не рекомендується купувати за раз більше 200 г зерен: вони можуть втратити свій аромат, якщо будуть довго лежати.

4. Ступінь обжарювання – важливий критерій при виборі кави. Найлегша – скандинавська, колір зерен залишається світлим, більш темний відтінок виходить при американській обжарці. Найбільш сильно обсмажуються зерна при італійському вигляді обжарювання, це традиційно гірка кава.

5. Величезне значення має країна, в якій росла кава: від ґрунту і клімату залежить смак приготованого напою.

Основні кавові експортери та особливості кави

– бразильські сорти зазвичай терпкі, міцні і наділені горіховим присмаком
– гватемальські зерна з присмаком квітів і спецій
– сорти з Колумбії мають гармонійний оксамитовий букет з додаванням кислинки
– напій, привезений з Індії, дуже міцний, з шоколадним відтінком смаку
– у Коста-Ріці сорти кави мають приємний щільний аромат
– кенійські сорти кави віддають кислинкою і ягодами
– кава Ефіопії також має ягідний присмак, але ступінь міцності у неї вище

Якщо ви хочете зробити правильний вибір сорту кави, зверніть увагу на суміші арабіки і робусти, причому кількість робусти в бленді не повинна перевищувати 30-40%. Низький вміст арабіки «дешевить» каву. Кавові гурмани віддають перевагу самостійно змішувати кавові сорти для приготування напою. Якісна кава деколи складається з шести і більше видів робусти та арабіки з різних країн-виробників.

http://infokava.com/