Йога для малюків

Йога для малюків

Грудень 23, 2015 0 By admin

Відомо, що спорт — запорука здоров’я, але дитині замало цього для мотивації, а, так званий, спортивний азарт з’являється вже в шкільному віці. Найкращий вибір для фізичних активностей — це гра або наслідування. Якщо підключити фантазію, щоденна ранішня та вечірня практика йоги легко може стати тим чи іншим.

Дитяча йога — це своєрідна гімнастика, що дозволяє зберегти, прокращити чи відновити здоров’я. Відомі практики йоги стверджують, що діти відкритіші та гнучкіші. І це в першу чергу стосується мислення, свідомості, хоча й тіло у дітей більш гнучке, ніж у дорослої людини.

Існує справедливе твердження, що дітям варто давати більше вправ не на статику (просто асани), а пози в динаміці, оскільки діти надзвичайно рухливі, активні, і вони скоріше знудяться, аніж втомляться.

Тіло дитини лише формується, а йога здатна допомогти йому розвинутися найбільш гармонійно. Також йогічні вправи дають можливість направити енергію на розвиток уваги, пам’яті, слуху, зору, вміння концентруватися тощо.

Найпростіший варіант — це залучити малюка до власної ранкової та вечірньої практики йоги. Починати можна вже з двох років, хоча, якщо ви займаєтесь вдома, манюня і сама почне повторювати рухи за мамою, яка згорнулася у незрозумілу позу. Більш змістовні заняття слід починати після трьох років, стартуючи з 10 хвилин і поступово збільшувати тривалість, залежно від можливостей маленького йога.

Починайте з простенької динамічної версії “вітання сонця”, робіть із дитиною асани-імітації: дерево, собаку, жабку, гору, метелика. Не забудьте зосередити увагу на диханні, але без фанатизму і напруження.

Для зацікавлення дитини й покращення самого процесу можете використовувати всілякі цікавинки, які встигли винайти і створити іноземні дитячі йога-інструктори.

Наприклад, існує цілий набір для занять йогою з дітьми: The ABC of Yoga for KIDS.

Окрім рекомендацій для батьків та інструкторів, як саме слід вправлятися з дитиною, тут є купа додаткових матеріалів: постери, календарі, картки з асанами, розмальовки, яскраві книжки.

Крім цього існує просто неперевршена серія книжок для занять з дітьми американської інструкторки Міріам Ґейтс: Good Night Yoga: A Pose by Pose Bedtime Story, а також Good Morning Yoga: A Pose by Pose Wake Up Story (з’явиться у продажу на Amazon.com з 1 січня 2016). Обидві книжки ілюстровані чудовими малюнками і містять основні асани для занять з дітьми. Вправи разом з поясненнями до них складають своєрідну казку-гру, де дитина постає в образах різних істот і навіть явищ.

Крім книжкового матеріалу існує відео-версія “Good Night Yoga”, текст якої читає сама авторка. Це відео можна сміливо використовувати для вечірього заняття з малюком вдома, та ще й зробити його своєрідним вступом до вивчення англійської мови.

http://www.uamodna.com/