Вінниччина: Замок Любарта

Вінниччина: Замок Любарта

Червень 18, 2015 0 By admin

Жахлива дорога веде до села Соколівка, що в Крижопільському районі на Вінниччині. Цю дорогу сміливо можна називати найскладнішою дорогою на Східному Поділлі. Мабуть, саме тому це село зберегло свою патріархальність. Незважаючи на складності доїзду, приїхати сюди потрібно. Соколівка зберігає в собі багато таємниць, які дійшли до нас з минулих століть, коли село належало впливовій родини Бжозовських – власників декількох маєтків на Брацлавщині і в Одесі.7f811f32f53a4a14ebe64edebd144cae_L
vinnycka-brama-1

Комплекс резиденції Бжозовських майже повністю зберігся, він огороджений міцним муром з декількома брамами та декоративними баштами. Є господарські приміщення: офіційна, комора, льодовня. Маєток оточує парк з розкішною альтанкою. Тут збереглися чудові багатовікові дерева.

Головною родзинкою резиденції є парадна брама в неоготичному стилі. Збудована вона у першій половині ХІХ століття, має атрибути оборонної споруди: бійниці, ковані решітки, сторожові ніші.
vinnycka-brama-2

– Мені ця брама нагадує вхід на територію Луцького замку. Вона дуже гарна, і тут по сходах можна піднятися, щоб помилуватися красотами подільської землі, – каже мешканка сусіднього села Верхівка Марина Слюсар.
vinnycka-brama-3

На території комплексу є старий будинок 1820-го року, єдина прикраса якого — портик з чотирьох колон тосканського ордеру. Поруч — новий двоповерховий палац, але досить скромний: з прикрас були лише пілястри та чотири балкончики по краях, від яких збереглися лише кронштейни. Новий палац зі старим з’єднувала одноповерхова тераса з балюстрадами по краях. Обидва палаци мають чотирискатний дах. Інтер’єри були оздоблені коштовним паркетом рідкісних порід дерева, стіни обклеєні цінними шпалерами, а стелі прикрашені розписами або ліпленням.

Зараз на території садиби Бжозовських у Соколівці знаходиться спеціалізована школа-інтернат.
vinnycka-brama-4
vinnycka-brama-5

http://vlasno.info/