В Україні почався різдвяний піст: що можна і не можна їсти

В Україні почався різдвяний піст: що можна і не можна їсти

Листопад 15, 2016 0 By admin

28 листопада в Україні розпочався 40-денний Різдвяний піст, який триватиме до 7 січня.

Вважається, що піст допомага духовно очиститися та підготуватися до свята. Під час Різдвяного посту важливо забути про погані думки, робити добро, прощати своїх кривдників, каятися в гріхах і гнати від себе погані думки та спокуси.

Цей пост вважається несуворими. Як і у будь-якому православному пості, під час нього заборонено вживати в їжу продукти тваринного походження: м’ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир.

По понеділках, середах та п’ятницях у Різдвяний піст також не дозволяється їсти рибу, а їжу з рослинною олією можна приймати тільки після вечерні. В інші дні (вівторок, четвер, суботу і неділю) дозволена їжа, в яку додають рослинне масло.

Рибу можна їсти по суботах та неділях, а також в церковні свята, якщо вони припадають на вівторок і четвер. 6 січня, у Святвечір, традиційно не можна їсти до першої зірки, а після її появи дозволено їсти кутю.

Крім того, під час посту кожен повинен скоротити кількість споживаної їжі вдвічі і повністю відмовитися від стимулюючих напоїв, таких як кава, міцний чай або алкоголь.

При цьому під час Різдвяного посту дозволено їсти: всі види каш, пісний хліб та випічку, рослинні масла, овочі, фрукти та сухофрукти, горіхи, мед.

Варто пам’ятати, що існують обмеження і протипоказання для дотримання посту. Різдвяний піст не рекомендується дотримуватися літнім або хворим людям, вагітним і годуючим жінкам, а також маленьким дітям.

Календар різдвяного посту

Традиційно понеділки, середи та п’ятниці під час посту є днями більш суворими.

Розрізняють дві традиції поста: монастирську і мирську. Перша, зрозуміло, більш строга, по ній постять тільки з благословення свого духівника. Для простих мирян ж все проходить більш м’яко і просто:

Понеділок, середа, п’ятниця – гаряча їжа з олією.

Вівторок-четвер – риба та гаряча їжа на олії.

Субота і неділя, а також святкові дні – риба, вино та олія.

Останній, шостий тиждень посту традиційно суворий. З 2 січня по 6 січня рибу вже не їдять, при цьому у понеділок, середу і п’ятницю останнього тижня виключають з раціону рослинну олію та вино.

http://ukranews.com/