1 грудня – День незалежності Ісландії

1 грудня – День незалежності Ісландії

Грудень 1, 2015 0 By admin
1 грудня щорічно відзначається День незалежності Ісландії. Це свято встановлене в пам’ять про важливе для історії подію: в 1918 році саме 1 грудня Ісландія була визнана суверенною державою, що перебуває в унії з Данією.

До цього з 1380 Ісландія була частиною володінь Данії.

Здобуття незалежності Ісландії стало можливим завдяки активно розвинутому національно-визвольному руху протягом XIX століття. У країні представники місцевої влади все більше і більше відвойовували право на самоврядування, відновлювали національні законодавчі традиції. Зокрема, в 1843 році був відновлений альтинг – всеірландскій з’їзд, на якому вирішувалися спірні питання і видавалися закони.

З 1874 року в Ісландії почала діяти конституція, за якою країна отримала обмежену автономію. Потім в 1918 році Ісландія стала повністю суверенною державою, знайшовши таким чином незалежність від Данії. Нині свято, присвячене цій події, наголошується в Ісландії дуже широко: жителі у святковий день веселяться, дивляться барвисті паради, беруть участь у спортивних змаганнях і милуються прекрасними феєрверками.