Як заохочують європейських і українських студентів

Як заохочують європейських і українських студентів

Жовтень 19, 2016 0 By admin

Міністерство фінансів України вирішило урізати виплати стипендій українським студентам, обмеживши список їх одержувачів представниками соціально незахищених верств населення, а також аспірантами та докторантами вузів.

У свою чергу Міносвіти запропонувало скоротити кількість одержувачів стипендій в п’ять разів, зберігши при цьому обсяг стипендіального фонду. За словами представників міністерства, це дозволить збільшити виплати кожному одержувачу стипендії, а також наблизить українську стипендіальну систему до європейської. “Апостроф. Економіка” розібрався, як йде справа з виплатами стипендій у деяких країнах Європи і США.

Міністерство фінансів виступило з ініціативою фактично скасувати обов’язкові стипендії студентам і залишити право на їх виплату лише малозабезпеченим і відмінно успевающим. Такими рекомендаціями Мінфін супроводжував інструктивний лист про підготовку запитів до проекту Держбюджету на 2017 рік. У цьому документі йдеться про те, що вже в наступному році стипендії можуть виплачуватися тільки дітям-сиротам, дітям-інвалідам I-III групи, дітям, позбавленим батьківського піклування, та з малозабезпечених сімей, а також аспірантам і докторантам.

Коментуючи ініціативу Мінфіну, заступник міністра освіти Сергій Марченко пояснив, що мова не йде про повну відмову від виплати стипендій. За його словами, міністерство планує відійти від практики “килимових” виплат академічних стипендій, скоротивши кількість їх одержувачів в рази. Таким чином, за задумом чиновників, стипендії залишаться як стимулюючий до навчання і соціальний фактор. Така модель будемо максимально наближена до європейської. Однак, яким чином буде проходити зміна системи виплат стипендій, поки не ясно. Президент України Петро Порошенко, виступаючи 6 вересня в Верховній раді, заявив, що не підтримує скасування стипендій. “Я не допущу бюджет на наступний рік, в якому буде скасування стипендій або скасування державного фінансування навчання на магістратурі або будь-які інші подібні експерименти”, – заявив президент.

Американська модель

У США практично не існує безкоштовної вищої освіти, проте американські студенти мають можливість отримати грант на освіту або стипендію, які можуть покрити більшу частину витрат на навчання у вузі.

Фінансування стипендіальних і грантових програм здійснюють як вузи, так і приватні організації та фонди. Причому останні надають більш серйозну матеріальну підтримку студентам, покриваючи витрати не тільки на навчання, але і на проживання.

Наприклад, університет Сан-Франциско надає своїм студентам можливість отримати річну стипендію в загальній сумі від $ 1 тис. До $ 15 тис. В залежності від обраного факультету. Даною суми може вистачити не тільки на оплату повної вартості навчання, але і на оплату проживання.

Грант американського вузу є знижку на навчання і не виплачується студенту на руки. Отримати його можна тільки за значні досягнення в навчанні, творчості, спорті, за участь у громадському житті університету. Обов’язковою умовою виділення фінансування є також висока успішність студента.

Британська система

Як відзначають в Британській раді, вартість навчання в вузах країни досить висока, проте університети і коледжі Великобританії, як правило, мають власні стипендіальні програми, що дозволяють покрити витрати на навчання. Так, в залежності від обраної програми, студенту може бути виділена як фіксована сума, так і стипендія, яка дозволить йому покрити 50% -100% вартості навчання.

Наприклад, урядові стипендії Великобританії Чівнінг (British Chevening Scholarship) покривають повністю або частково витрати аспірантів строком від 3 місяців до 1 року. Загальна сума стипендії – не більше 23,5 тис. Фунтів стерлінгів. Зазвичай включає в себе плату за навчання на денному відділенні вартістю не більше 12 тис. Фунтів стерлінгів (якщо вартість вище, то різницю покриває студент за свій рахунок) і витрати на проживання та харчування, які здійснюються в формі щомісячних виплат.

Німеччина і Франція

У більшості європейських країн, зокрема Німеччини та Франції, освіту, в тому числі вища, є безкоштовним. Важливими умовами для отримання стипендії в Німеччині є висока академічна успішність і мотивація.

У Франції студенти мають можливість вибрати одну з безлічі стипендіальних програм. Зокрема, студенти державних вузів можуть отримувати стипендію уряду, розмір якої становить 767 євро на місяць. Крім того, для французьких студентів відкрита можливість стати учасником програми, що фінансується приватними компаніями.

Польща

У вузах Польщі існує як платне, так і безкоштовну освіту. Стипендії студентам виплачуються з державного бюджету, причому вимоги до їх одержувачів пред’являються однакові, незалежно від того, є кандидат громадянином країни або іноземцем.

У Польщі існують два види стипендій – академічні та соціальні. Академічні стипендії призначаються студентам за успіхи в навчанні на підставі середнього балу успішності, тоді як соціальні виплати отримують студенти, які знаходяться в складному фінансовому становищі. Соціальні стипендії призначаються в разі, якщо доходи сім’ї одержувача стипендії становлять не більше 800 злотих (еквівалент 5,5 тис. Грн) на людину в місяць.

Що чекає на Україну

В даний час система стипендій в Україні регулюється Порядком призначення і виплати стипендій, встановленим постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 року. Відповідно до нього українські студенти мають можливість отримувати академічну стипендію, яка виплачується за успішне навчання, або соціальну стипендію. Крім того, для стимулювання активної громадської, спортивної та наукової діяльності студентів українських вишів мають можливість виплачувати їм матеріальну допомогу та заохочення з коштів стипендіального фонду.

Виходячи з інформації, озвученої представниками уряду, запропонована система виплати стипендій в Україні могла б бути схожа на польську модель.