Зміна прізвища після весілля: моє, твоє чи наше?

Зміна прізвища після весілля: моє, твоє чи наше?

Жовтень 7, 2016 0 By admin

Рано чи пізно кожна наречена стає перед нелегким вибором: змінювати чи не змінювати своє прізвище після одруження? Для когось це не більше ніж машинальний підпис на аркуші документа, звичайна формальність, але для інших — це питання життя та смерті.

«за» і «проти»

Чому в наш час жінки прагнуть залишити своє дівоче прізвище? Хтось став відомим та налагодив настільки широкі зв’язки, що просто не може дозволити собі змінити прізвище, а відтак — «загубитися» для потенційних клієнтів, замовників або партнерів. Тож більшість жінок просто не хочуть починати все своє життя з початку, з чистого аркуша, з нового прізвища.

Проте це не все. До прикладу, в нареченої дуже гарне, милозвучне, рідкісне прізвище, натомість у її обранця воно «лишає бажати кращого». Звісно, переконати наречену змінити своє улюблене та до болю рідне прізвище буде дуже важко.

Процедура оформлення

Під час державної реєстрації укладання шлюбу подружжю за вибором молодят записують їхнє загальне прізвище або дошлюбне кожного з них. Загальне прізвище подружжя може містити не більше аніж два прізвища, сполучені дефісом. У разі цього, пишучи заяву в РАЦСІ, ви повинні вказати, що бажаєте подвійне прізвище. Це цілком законно, згідно із  35 статтею Сімейного кодексу України.

 Проте такі забаганки з прізвищами стали дозволеними лише в наш час. У 40-х роках ХХ сторіччя створювати нові подвійні прізвища (зокрема, після укладання шлюбу або народження дитини) було заборонено.

 Зміна прізвища і діти

Сьогодні дітей, зазвичай, записують на прізвище батька. Хоча, якщо жінка не заміжня — дитина отримує прізвище матері. Порівняно з попередніми століттями, почастішали випадки, коли навіть у сім’ї з обома батьками дітей записують на прізвище матері (батьки попередньо узгоджують це між собою).Так стверджує 148 стаття Сімейного кодексу України.

У разі розлучення чоловік та дружина, що змінили своє прізвище під час укладання шлюбу на інше, мають право й після розірвання своїх стосунків зберегти це прізвище або за власним бажанням повернути собі дошлюбне.

 Оновлення документів

Зважте, коли ви матимете інше прізвище, доведеться змінити його в усіх інстанціях, де ви попередньо були зареєстровані, й відповідно внести корективи до всіх документів посвідчення особи (паспорт, водійські права, документи на нерухомість і майно). Перелік цих кількох документів тягне за собою чималі витрати.

Тому, здійснивши всі попередні розрахунки, багато молодят вирішують залишити кожен своє прізвище. Бо ж переконані: якщо кохання є, то йому не стане на заваді питання одне в них прізвище чи два різні, а зайвих бюрократичних вимог у нашому житті й без того не бракує.

Змінювати чи не змінювати прізвище — особиста справа кожної людини. Головне, щоб ви із майбутнім чоловіком були задоволені своїм спільним рішенням. І тут зовсім недоречні поради з боку родичів: «А от усі жінки нашої родини…».

 Підготувала: Лілія Радецька