На Вінничичині можна помолитися у склепі

На Вінничичині можна помолитися у склепі

Червень 3, 2015 0 By admin

Славнозвісній вінничанин архітектор Владислав Городецький, який є автором відомого «Будинку з химерами» у Києві, на Вінниччині побудував чудовий склеп одній із найвпливовіших свого часу династій на Україні родині Потоцьких.

Склеп для Костянтина та Яніни Потоцьких збудували 1904-го року в селі Печера.

f314dfc9c926bccc6099265dd6e8b176_L (1)

Городецький давно товаришував із родиною Потоцьких, не раз гостював у їх маєтках. Цікаво, що після завершення будівництва склепу архітектор грошей за роботу не взяв, хоч і запропонував йому Потоцький кругленьку суму. Тоді граф подарував Городецькому дорогу рушницю. Архітектор лишив її у Потоцьких і пообіцяв користатися нею щоразу, як приїздитиме полювати на їхніх мисливських угіддях.sklep

Розкішна гробниця Потоцьких складається із власне склепу під землею та чималої каплиці, у якій можна було помолитися за душі померлих. Для будівництва костелу Городецький використовував різноманітні природні та штучні матеріали: граніт, пісковик, бетон, дуб, тощо. Ліпні прикраси та декоративний камінь для облицювання виконані з цементу. Над брамою можна побачити герб Потоцьких. Нині місцева католицька громада використовує каплицю як костел.sklep-5

– Споруду варто подивитися. Усипальниця під час вранішнього богослужіння ( кожної неділі) відкрита, – каже місцевий житель Максим.

На жаль, про костел держава зовсім не піклується. За 100 років у його приміщенні жодного разу не робили капітального ремонту. Лише вікна песклили. Раніше на їх місці були різнокольорові вітражі з ромбічного скла. Вважають, що виготовляли їх в Італії. Хоч як не намагалися його відтворити тамтешні майстри, та не змогли. Також не вдалося повторити тогочасну систему опалення, яка лишилася загадкою.

Прах самого фундатора, графа Костянтина Потоцького, нащадки перевезли до Польщі.sklep-1 sklep-3 sklep-4

http://vlasno.info/