Небезпечні овочі: як виявити нітрати на око

Небезпечні овочі: як виявити нітрати на око

Травень 17, 2019 0 By admin

Прилавки ринків вже заповнені новим врожаєм овочів та фруктів. Сьогодні можна вже купити ті овочі та ягоди, які дозрівають у червні. Саме тому слід бути дуже обережними з такою їжею, адже ця категорія продуктів може виявитись небезпечною через нітрати.

Експерти рекомендують утриматися від салату зі свіжих овочів, а першу полуницю взагалі краще не показувати дітям.  

Нітрати зашкалюють

Сьогодні на прилавках можна знайти абсолютно всі різновиди овочів та перших ягід. Ринки завалені молодою картоплею, кабачками, капустою, помідорами, огірками, полуниця.

Проте крім цін, що кусаються, можна ще й нашкодити організму. 

Втім, не всіх городян залучають молоді овочі і фрукти. Багато городяни побоюються, що в них міститься багато нітратів.

Співробітники кафедри екологічної безпеки та раціонального природокористування МДПУ ім. Богдана Хмельницького розповіли, яка концентрація небезпечних речовин міститься у ранніх овочах, які придбали для перевірки на одному з ринків.

Результати несподівано потішили: п’ять із шести продуктів виявилися повністю безпечні для здоров’я.

Так, в огірку містилося 137 мг/кг нітратів при нормі 400 мг/кг, полуниці – 44 мг/кг при нормі 100 мг/кг, у капусті – 51 мг/кг при нормі 900 мг/кг, помідор – 40 мг/кг при нормі 300 мг/кг, шинку – 33 мг/кг при нормі 400 мг/кг.

Щоправда у молодій картоплі доза нітратів перевищувала норму. Проте показник був не критичний. 

Важливо пам’ятати, що добова норма споживання нітратів для дорослої людини – 5 мг на кілограм ваги. Для дитини – не більше 50 мг на добу.  

Як нітрати розпізнати

Вчені стверджують, що розпізнати продукти, в яких вміст нітратів зашкалює, можна на око.

Наприклад, слід звертати увагу на колір огірків.  Якщо на плодах є жовті плями – це ознака того, що в них дуже багато нітратів. 

А в томах слід звертати увагу на м’якоть. Якщо м’якоть світліша від шкірки, від такого плоду краще відмовитися. 

Нітрати в капусті також можна визначити на око. Про наявність шкідливих речовин у цьому випадку буде говорити велика кількість чорних крапок на листках. Найскладніше визначити нітратну картоплю – зовні вона нічим не відрізняється від нормальної. Однак спосіб все ж є. Необхідно проколоти бульби нігтем, і якщо почуєте хрускіт – картопля безпечна. Щоб не потрапити на нітратні овочі, не варто купувати занадто великі або, навпаки, дрібні плоди, радять експерти.  

Цікаво, що нітрати в овочах не вирок. Позбутися від них можна за допомогою замочування. Для цього потрібно потримати у воді продукти протягом 15-20 хвилин, добре промити. Також не варто використовувати для бульйону чи супу воду, в яких варились ці овочі.

Джерело