Що означає півмісяць на хрестах церков

Що означає півмісяць на хрестах церков

Січень 21, 2017 0 By admin

Відмінною рисою будь оформилася релігії дослідники вважають її символи. Для православ`я – це хрест, для ісламу – півмісяць із зіркою всередині. Але є деякі символи, які змушують задуматися про, ймовірно, втраченому єдності цих конфесій – старий християнський хрест пори Никона з півмісяцем в основі.img_0226

Що означає півмісяць на хрестах церков

Конфесії використовують безліч форм хрестів. Так, хрест старовірів має округлі форми, католицький строго геометричний і має чотири променя, хрест в православ`ї – восьмикутний, що включає в себе дві паралельні горизонтальні поперечини і третю нижню косу, яка ймовірно позначає підставку для ніг. Цей хрест вважається найбільш наближеним до того, на якому був розп`ятий Ісус. Інша поширена форма хреста, яку часто можна зустріти на куполах християнських храмів, це хрест з півмісяцем.

Єдність віри

Існують версії, що півмісяць показує зв`язок між християнством та ісламом, або між християнством і язичництвом, так як цей символ існував як у тій, так і в іншої релігії. Також має місце бути версія про те, що хрест з півмісяцем показують, що існувала епоха, коли іслам і православ`я були єдиною релігією. І форма хреста з півмісяцем символізує цю епоху. При сучасному роз`єднанні двох релігій – християнської і мусульманської, цей символ змушує шкодувати про те, що єдиновірство було втрачено.

Торжество християнства

Втім, багато теологи вважають, що півмісяць (цата) на хресті не має відношення до мусульманського символу. І насправді це руки, складені разом, щоб підтримати символ православної віри.

У деяких текстах Середньовіччя йдеться про те, що цата – це ясла Віфлеємські, що прийняли в свої обійми немовляти Ісуса, а також, що це чаша евхаристическая, яка прийняла тіло Ісуса.

Є версія, що це символ космосу, що підкреслює присутність християнства в усьому світі і не має відношення до мусульманства.

Прихильники семіотики вважають, що півмісяць – це насправді не півмісяць, а кораблик, а хрест – це вітрило. І цей корабель з вітрилом символізують Церква, яка пливе до порятунку. Приблизно такого ж змісту пояснення в Одкровенні Іоанна Богослова.

Філософія Сходу в символі християнства

Дуже цікава версія, яка розповідає, що зображення півмісяця вказує на те, що Ісус був на Сході. Виявляється, є непрямі ознаки того, що Ісус дійсно був на Сході в проміжку життя між 12 і 30 роками (це період його життя, який невідомий ученим, тобто де в цей час Ісус жив, чим займався). Зокрема бував він на Тибеті, що доводить схожість його слів з древневосточной філософією того часу.

Історики інакше ставляться до хреста з цатой, стверджуючи, що півмісяць був офіційним державним знаком Візантії, завойованої в 1453 році турками, які і запозичували цату, зробивши його знаком Великої Османської імперії. Відомо, що насадження ісламу в Візантії не було, але до православного хреста над куполами храмів в 15 столітті був доданий цей уже османський знак влади. Свого роду знак примирення та єднання двох культур, релігій.

http://yakpros.ru/