Андрія Первозванного: чого не можна робити у цей день

Андрія Первозванного: чого не можна робити у цей день

Листопад 30, 2016 0 By admin

30 листопада – День пам’яті святого Андрія Первозванного, одного із Христових апостолів, брата апостола Петра, першого із учнів Ісуса Христа. Він вважається святим-покровителем України.

За давньою легендою, апостол Андрій проповідував християнську віру на побережжі Чорного моря й у Києві. Літопис, який датується XIII століттям, містить переказ про заснування Києва Андрієм Первозванним: «На цих горах засяє ласка Божа, буде велике місто…»

Однак, незважаючи на те, що це християнський святий, обряди й традиції цього дня сягають дохристиянських часів. З усіх свят день Андрія Первозванного є одним із найтаємничіших, цього дня можна заклинати та вгадувати майбутнє, ворожити. Андріївські, як і катеринівські, вечорниці припадають на час Пилипівського посту і не відповідають нормам християнської моралі. Духовенство не раз намагалося подолати цю народну позацерковну традицію, однак безрезультатно.

На Андрія дівчата рахували дрова в оберемку або щаблі плоту. Якщо парне число – заміжжя не за горами. Опівночі зазирали у дзеркало або лягали спати, кладучи на голову пояс. Суджений мав прийти у віщих сновидіннях. А є і сучасніший варіант – перед сном під подушку клали кілька папірчиків із написаними на них іменами хлопців. Вранці який витягнеш, так і називатиметься майбутній чоловік.

А взагалі найбільшу волю в діях на Андрія отримували хлопці. Їм пробачалися всі бешкети, навіть викрадення хвірток вважалося не псуванням майна, а лише жартівливим залицянням. Адже таке здебільшого чинили на тих подвір`ях, де мешкали незаміжні дівчата. Ну а за те, аби парубки не надто хуліганили, цього дня дівчата пропонували їм такий собі викуп – макітру вареників.

Отож ворожіть собі на здоров’я та бешкетуйте, головне, аби з добрим задумом і не нашкодити.

Андріїв день – це період, з якого починається зимовий святковий цикл, за ним йдуть Новий рік і Різдво. А у католиків день святого Андрія вважається початком Різдвяного посту. Від Андрієвого дня і до самого Нового року або Хрещення не можна було займатися прядінням і ткацтвом, щоб не накликати біду. Також легенди говорять, що в тому будинку, де з особливим трепетом відзначали День Андрія, очікується хороший і родючий урожай.den_andreya_1_02-1

http://press-centr.com/