Попільна середа – нагадування правди

Попільна середа – нагадування правди

Лютий 14, 2018 0 By admin

Якщо ви не римо-католик, вас може зацікавити інформація про Попільну середу – день, яким розпочинається Великий піст у західному обряді. Якщо ж ви римо-католик, це зацікавить вас щобільше. Щоби за формальними традиціями не загубити сенс…

Пошукаймо його разом.

Чому середа попільна? Тому що цього дня під час Літургії відбувається особливий обряд – посипання голів вірних попелом на знак покаяння і покути. Зазвичай датою становлення такої традиції називають VIII ст, однак насправді вона сягає далеко глибших, біблійних часів. Адже ще біблійні герої, переживаючи велике сокрушення і покаяння, роздирали одежу й посипали голову попелом.

Попіл – нагадування того, що всі ми грішні, а тому смертні. “Пам’ятай, людино, що ти порох, і до пороху вернешся” – це слова, які промовляє священик, помазуючи чоло мирянина попелом. Тепер ці слова мають більш “сучасну” альтернативу: “Покайтеся і вірте в Євангеліє“.

Попіл, до слова, справжній, зібраний зі спалених вербових віток, які освячували на Квітну неділю минулого року. Це теж не випадково, бо показує, що якими би гарними не були ці галузки, вони здатні втрачати свою красу і розпадатись…

40-денна мандрівка Великим постом починається у Попільну середу і завершується у Великий четвер (не враховуючи неділь). Церква закликає нас підготувати наші серця якнайкраще, щоби гідно зустріти найбільше свято Воскресіння.

rafail.com.ua