Три поради, як перевірити якість придбаної горілки

Три поради, як перевірити якість придбаної горілки

Жовтень 21, 2016 0 By admin

Нові смерті від сурогатного алкоголю в Україні збільшили загальну кількість загиблих до 63 чоловік і довели, що українці продовжують зневажати своєю безпекою, обираючи дешеву горілку в сумнівних точках продажу. Тоді як фахівці кажуть, що надто низька вартість сама по собі має стати пересторогою для покупця, йдеться в сюжеті ТСН.

“Собівартість виготовлення півлітра горілки складає 30 гривень. Тому якщо ви бачити ціну, котра нижча 55 гривень, наша порада – не купувати такий алкоголь”, – каже провідний спеціаліст головного управління Держпродуктспоживслужби Валерій Лихачов. Його застережень дослухалися не всі. На Харківщині сурогатний алкоголь розходився за ціною, вдвічі нижчою за офіційно можливу, і при цьому був дуже популярним: до затримання ділки встигли продати близько 3 тонн смертельного зілля. Були навіть кричущі випадки, коли люди отруювалися сурогатом на поминках померлих від цього ж пійла.

В Україні можна зустріти три види спирту, котрі зовні виглядають однаково. Етиловий виготовлений з пшениці та придатний до вживання – він найдорожчий. Технічний робиться з дерев’яної тирси – він дешевший, але може попсувати здоров’я. Метиловий виготовляється з газу і є смертельним для людини. Навіть хімік без спеціальних аналізів не розрізнить, який зі спиртів було використано під час виготовлення горілки.

У Держрподспоживслужбі діляться підказками, як можна в домашніх умовах бодай трохи убезпечити себе від неякісного алкоголю. Приміром, слід покласти пляшку на 10-15 хвилин у морозилку: якщо в ній утворяться маленькі кристалики льоду, то такому спиртові краще не довіряти. Неякісна вода проявляється при збовтуванні – тоді з’являються великі неоднорідні бульбашки. Якісна горілка горить блакитним рівномірним полум’ям, а паленка смердить сивушними оліями, ацетоном або навіть гумою. Але всі ці прийоми досить умовні. Основний критерій безпеки – придбана легально горілка відомого виробника та в місці, де контролюють якість і дбають про свою репутацію.