Найвищий рівнинний водоспад в Україні —  Джуринський водоспад

Найвищий рівнинний водоспад в Україні — Джуринський водоспад

Лютий 28, 2016 1 By admin

Червоногородський або Джуринський водоспад, що на Тернопільщині, між селами Нирків і Устечко на річці Джурин, — це гідрологічна пам’ятка природи і одне з найкрасивіших місць України.

Джуринський водоспад вважається найбільшим рівнинним водоспадом України. Його висота сягає 16 метрів, та якщо судити не лише за висотою, а за об’ємом падаючої води, то він лідер. Складається водоспад з трьох каскадів.

Раніше біля Джуринського водоспаду був водяний млин, та з приходом радянської влади почався особливий занепад водяних млинів на річках. З 1950 – 1960-х років поруч із старим млином працювала ГЕС, і навіть, існувало Червоногородське водосховище.

Важко повірити, але водоспад штучний, і хоч це зараз практично непомітно, та за переказами старих людей, водоспад було утворено турецько–татарськими полчищами. Справа в тому, що річка Джурин, колись була досить повноводна, вона робила у Червоногороді кількакілометрову петлю, омиваючи своїми водами червоногородське поселення. Коли в 1672 році величезна турецька армія, на чолі з султаном Магометом ІV рушила на Поділля, один із загонів був відправлений на Червоногород. Щоб здобути здобути Червоногородський замок, турки перерубали кам’яний кряж і направили річку Джурин у нове русло. У такий спосіб турецькі війська звільнили собі шлях до замку і утворився Джуринський водоспад через вузький кам’янистий уступ.

Національний природний парк «Дністровський каньйон», де і знаходиться Червоногородський водоспад, під час проведення всеукраїнської загальнонаціональної акції увійшов до списку  «7 природних чудес України».IMG_8166

http://www.discoverukraine.com.ua/