Різдвяні традиції. Різдво у Польщі

Різдвяні традиції. Різдво у Польщі

Грудень 24, 2015 0 By admin

Різдво – найважливіше свято в Польщі. Для всіх громадян Польщі святвечір – це час збирання всього сімейства, а Різдво – ніч чарівництва. Польське марновірство свідчить, що в ніч на Різдво тварини здатні розмовляти. Багато старі Різдвяні традиції пережили сторіччя, наприклад, зайва тарілка на Різдвяному столі для несподіваного гостя, або кількість страв, які повинні бути на Різдвяному столі, або кілька пучків соломи під Різдвяним столом.

Але для більшості поляків Різдво це час, коли вся родина збирається за Різдвяним столом. Цю ніч дуже небагато людей проводять поза домом. Під час Різдва (двадцять п’ятого і 26-ого грудня) поляки запрошують своїх друзів до себе на святковий обід або вечерю.

З самого раннього ранку 24 грудня жінки прибирають будинки і готують різноманітні страви, готуючи до Святвечора.

Єдина річ, яка була принесена за кордону і прийнята поляками – це великі Різдвяні ялинки, що стоять на центральних площах великих міст Польщі.

Про традиції святвечора в Польщі слід розповісти особливо. 24 грудня – це день великих турбот: наряджають ялинку, готують і пакують подарунки.Подарунок повинен отримати кожен учасник свята.

Більшість поляків не п’ють і не їдять “до першої зірки”, щоб зібратися всією родиною за столом близько шостої години вечора. Іноді під скатертину кладуть трохи сіна як нагадування про Віфлеємську печеру. На столі неодмінно має бути не менше дванадцяти страв. Як правило, готується “борщок з вушками” – кислуватий буряковий бульйон, разом з яким їдять “вушка” – крихітні пельмені, начинені грибами чи капустою.

На столі у Святвечір відсутня не тільки м’ясо, але і спиртне. Зате завжди є блюдо з облатками – освяченим хлібом, схожим на тонкі вафлі, прикрашені витиснутими різдвяними малюнками.

Різдвяний день починається з святкового обіду, знову в колі сім’ї, але вже з вином та м’ясними стравами, серед яких першенствує бігос – капуста з тушкованим м’ясом. Всю різдвяний тиждень поляки ходять один до одного в гості, п’ють чай з пряниками і іншою випічкою, дивляться підготовлені дітьми вистави, деякі відвідують бідних і хворих.f_9210930211357428327

http://marichka.info/