Сьогодні 103 роки від дня народження Іоанна Павла ІІ

Сьогодні 103 роки від дня народження Іоанна Павла ІІ

Травень 18, 2015 0 By admin

dzien_papieski2

18 травня – 103 роки від дня народження Іоанна Павла ІІ (Кароля Юзефа Войтили; 1920-2005), Папи Римського, одного з найяскравіших релігійних діячів і впливових лідерів ХХ століття, миротворця, антикомуніста, богослова, поета, філософа.

Святий Католицької церкви, канонізований у 2014 році. Іоанн  Павло ІІ був легендарною постаттю. Багато в чому він був першим, а бути першим – це завжди ризик і величезна відповідальність. Він не лише став першим Папою Римським неіталійського походження за останні 445 років (Адріан VI, що став папою у 1523 році, був голландського походження), одним із наймолодших понтифіків за всю історію церкви і першим Папою слов’янського походження.

Він став першим Папою, який переступив поріг юдейської синагоги і мусульманської мечеті; першим Папою, який не побоявся назвати юдеїв «нашими любими старшими братами». Він став першим Папою, котрий почав шукати спільну мову з іншими релігіями. Символом цього став Всесвітній день молитов про мир, що відбувся в Ассізі (Італія) 27 жовтня 1986 року, де 47 делегацій від різноманітних християнських конфесій, а також представники 13 інших релігій провели спільну молитву.

Vatican_saint_john_paul_II (1)

 

Кажучи про себе, Іоанн Павло ІІ послуговувався займенником «я» замість «ми», як то було заведено у попередніх глав Ватикану. Іоанн Павло ІІ вперше з моменту відокремлення англіканської церкви зустрівся з архієпископом Кентерберійським і здійснив спільне богослужіння.

У 2001 році він уперше, починаючи з часу розколу християнської церкви на православну і католицьку в 1054 році, відвідав православну Грецію. Намісник Святого Престолу, Іоанн Павло ІІ, приніс покаяння багатьом постраждалим від дій Римо-католицької церкви, зокрема й за злочини в часи хрестових походів та інквізиції. Ніколи в історії людства жодна релігія чи конфесія не приносила подібного покаяння.

Поетеса Ольга Седакова зазначає: «Він взагалі був безстрашною людиною. Він не боявся того, що у світі вважають приниженням: просити пробачення, висловлювати подяку, служити іншим та пробачати. Він не боявся бути «учнем Христовим». Недарма головною темою його понтифікату були слова «Не бійтеся!» – заклик, з яким у Св. Письмі звертаються до людей ангели та пророки. І саме цими словами (першими словами) звернувся новообраний Папа Іоанн Павло ІІ до народу в Римі у 1978 році.

Папа описував сучасну цивілізацію як цивілізацію страху: як в’язницю з багатьох страхів, із витісненої у підсвідомість паніки, яка визначає поведінку, стан, висловлювання сучасної людини. Випростатись, звільнитись, підбадьоритись, поновити свою споконвічну гідність, гідність улюбленого творіння Божого – у цьому він вбачав дію євангельської звістки, яку всіма силами сповіщав (і в останні роки – силами вже більш ніж людськими, перемагаючи власне фізичне страждання)».

966748827

 

Понтифік запам’ятався багатьом як надзвичайно активний мандрівник. Він здійснив понад 200 пастирських поїздок, в тому числі й 104 закордонні подорожі. Під час цих візитів він відвідав 1022 міста у 130 країнах на усіх континентах. Найчастіше він відвідував Польщу, США і Францію, а також Іспанію і Мексику. Побував Іоанн Павло ІІ і в Україні (червень 2001). Перше, що він зробив, зійшовши з трапу літака – став на коліно й поцілував українську землю, розстелену на білій тканині. Він цитував Шевченка і Сковороду, молився в церкві на Аскольдовій могилі, жартував і благословляв люд на стадіоні «Чайка». Для багатьох вірних то була незабутня зустріч.

19s20 POPE11

http://www.ukrinform.ua/