У вірян східного обряду розпочався Страсний тиждень

У вірян східного обряду розпочався Страсний тиждень

Квітень 25, 2016 0 By admin

У християн східного обряду почався Страсний тиждень, який завершиться святом Світлого Христового Воскресіння. Страсна седмиця або Страсний тиждень – шість днів Великого посту перед Великоднем, присвячені спогадам про останні дні земного життя Ісуса Христа, Його стражданням на хресті, смерті й похованню. У ці дні церква закликає до переосмислення свого життя, до глибокої молитви, смирення та каяття, уникнення веселощів та сварок.

Протягом всього Страсного тижня люди традиційно наводили порядок в будинку, у дворі, готували паски, фарбували яйця, запікали м’ясо. Кожен день Страсного тижня називається великим через значимість подій і позначений часом у ревних молитвах і обмеженням у їжі та розвагах.

Особливо важливими вважаються останні дні перед Великоднем – Великі четвер, п’ятниця і субота. У кожний з них у церквах читаються уривки з Євангелія, що розповідають про страждання Христа, здійснюються особливі обряди і молитви.

У Великий четвер віруючі згадують встановлення на Тайній вечері таїнства причащання Тіла і Крові Христових – Євхаристії (від грецького «подяка»).

Велика п’ятниця – найскорботніший день церковного року, тому що саме у п’ятницю Ісус був розіп’ятий і помер на Хресті, спокутуючи людські гріхи. В цей день у храмах встановлюють для вшанування Плащаницю.

У Велику суботу, згідно з ученням церкви, тіло Христа «перебувало в гробі». Після уранішнього богослужіння в суботу віруючі освячують паски і яйця та іншу великодню поживу. А увечері збираються в храмах на урочисте богослужіння, щоб зустріти Воскресіння Христове. a746f3a282_121993

http://zik.ua/