Федерація журналістів закликала Польщу розслідувати перешкоджання роботі українських ЗМІ, що знімали торгівлю з РФ

Федерація журналістів закликала Польщу розслідувати перешкоджання роботі українських ЗМІ, що знімали торгівлю з РФ

Березень 16, 2024 0 By admin

Міжнародна та Європейська федерації журналістів закликали владу Польщі ретельно розслідувати цілеспрямоване перешкоджання польськими правоохоронцями роботі українських журналістів з “Української правди” та “Район.in.ua” під час виконання редакційних завдань.

Про це йдеться у заяві IFJ-EFJ.

“З початку 2024 року українські журналісти, які розслідують економічні зв’язки Польщі з Росією та Білоруссю, зіткнулися з цілеспрямованим перешкоджанням їхній діяльності з боку польських правоохоронців”, – зазначається у тексті.

Вказується, що журналісти з інтернет-видання “Українська правда” та “Район.in.ua” зазнала серйозних перешкод  у своїй професійній роботі, від обшуків транспортних засобів до конфіскації обладнання. Мова йде також про арешти та депортацію.

“МФЖ та ЄФЖ стурбовані таким постійним перешкоджанням роботі українських журналістів у Польщі, що створює серйозні загрози для безпеки журналістів і самої свободи преси”, – підкреслюється у заяві.

Також федерації закликали польську владу вжити негайних заходів для захисту журналістів, зокрема скасувати депортацію Юрія Конкевича та Олександра Пилюка.

27 лютого журналіст УП Михайло Ткач працював біля польсько-білоруського кордону (Підляське воєводство межує з білоруською територією) разом з оператором, знімаючи матеріал про транзит продукції між Польщею та Росією і Білоруссю.

Після цього до нього підійшли поліцейські, які показали свої посвідчення, далі відвезли в комендатуру, обшукали машину й техніку, і після чотирьох годин та допиту за участю спецслужб – відпустили.

Головна редакторка “Української правди” Севгіль Мусаєва вказала, що ситуацію вдалося владнати лише після розголосу та за підтримки посольства України в Польщі.

Польська поліція спершу заперечувала, що затримувала представників ЗМІ, але згодом це визнала і пояснила, що перед затриманням журналіста “Української правди” Михайла Ткача разом з оператором біля польсько-білоруського кордону отримала повідомлення від “небайдужого мешканця” про двох чоловіків, які фотографували та використовували дрон біля колій поблизу залізничного вузла в селі Голяшин Луківського повіту.

13 березня українське інформагентство “Район.ін.юа” заявило, що у Польщі затримали його двох журналістів, які проводили розслідування щодо торгівлі Польщі з Росією.

Джерело