Цього дня народився Мартін Лютер Кінг

Цього дня народився Мартін Лютер Кінг

Січень 15, 2016 0 By admin

Мартін Лютер Кінг – борець проти расової дискримінації в США, лауреат Нобелівської премії миру.

Мартін Лютер Кінг народився в США 15 січня 1929 року. Його батько був священиком-баптистом, який зміг забезпечити сім’ї лише проживання в бідному «чорному кварталі» Атланти.

У 13-річному віці Мартін почав навчання в ліцеї, який діяв при університеті Атланти. Потім він закінчив коледж Морхауз і вступив до лав Національної асоціації прогресу кольорового населення. Деякий час юнак працював помічником у свого батька. У 1951 році йому вдалося отримати бакалаврську ступінь із богослов’я в теологічній семінарії. За 4 роки, закінчивши Бостонський університет, він уже став доктором теології.

Очоливши у 1964 році баптистську церкву в Алабамі, Мартін став активним учасником акцій по боротьбі за права чорношкірого населення. У тому числі завдяки його проповідям згодом у США був ухвалений Акт про права. Внесок Кінга в демократичний розвиток Сполучених Штатів Америки оцінили в нобелівському комітеті, присвоївши йому Нобелівську премію миру. Однак на цьому активна соціальна діяльність Кінга не закінчилася.

4 квітня 1968 року він підтримав черговий марш протесту робітників, на якому і був смертельно поранений. Вбивцю, що стріляв у Кінга, засудили до 99 років тюремного ув’язнення.

02