Цього дня народилася Мати Терези

Цього дня народилася Мати Терези

Серпень 26, 2016 0 By admin

Мати Тереза Калькутська (Агнес Гонджа) з’явилася на світ 26 серпня 1910 року. Її сім’я належала до албаномовних аромунів, що мешкали в македонському місті Скоп’є. У 18-річному віці вона залишила рідне місто і поїхала до Ірландії, щоб вступити в чернечий орден «сестер Лорето». У черниці вона постриглася в 1931 році. При цьому Агнесс Гонджа отримала ім’я канонізованої в 1927 році черниці Терези.

У 1948 році Мати Тереза заснувала громаду Ордена милосердя в Індії. Ця організація займалася створенням шкіл, лікарень, притулків для бідних верств населення. При цьому представники громади не звертали уваги на віросповідання людини і її національність.

У 1965 році Орден милосердя став міжнародним. Організація почала надавати допомогу також у випадках стихійних лих.

У 1973 році Мати Тереза була удостоєна Темплтоновской премії, ставши її першим лауреатом. А за 6 років вона отримала Нобелівську премію миру, як зазначалося, «за діяльність, спрямовану на допомогу стражденним людям».

Померла Мати Тереза 5 вересня 1997 року. На момент смерті їй було 87 років. У 2003 році її зарахували до лику блаженних в католицтві.tereza