Чому читання книг з саморозвитку є марною тратою часу

Чому читання книг з саморозвитку є марною тратою часу

Листопад 26, 2015 0 By admin

Книги з розряду «допоможи собі сам» досить популярні. І вчені Університету Монреаля вирішили зрозуміти, наскільки ефективне подібне чтиво. Виявилося, аудиторія цієї літератури складається з людей, чутливих до стресу і з симптомами депресії.

Дослідження показало: читачі певного типу книг даного напрямку мають підвищений рівень кортизолу (стресового гормону) при попаданні в стресову ситуацію. А у любителів іншого типу книг спостерігалися депресивні симптоми. У загальній складності досліджувалися 30 осіб, 50% яких любили книги «допоможи собі сам».

Вчені оцінювали кілька показників, включаючи стресову реактивність (за рівнем кортизолу в слині), відкритість, самодисципліну, екстраверсію, милосердя, емоційну стабільність, самооцінку і депресивні симптоми. При цьому любителів книг «допоможи собі» розбили на дві підгрупи.

Перша читала книги, сфокусовані на вирішенні будь-якої проблеми (приклад книги: «Як пробачити»). А друга – книги, орієнтовані на особистісний ріст (приклади книг: «Ви сильніші, ніж думаєте», «Як перестати хвилюватися і почати жити»). І депресивні симптоми були більш виражені у першої підгрупи. Друга ж група занадто гостро реагувала на стрес. В цілому можна сказати, що книги не виробляли заявленого на психіку ефекту.

http://vsviti.com.ua/