21 березня – Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації

21 березня – Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації

Березень 21, 2016 0 By admin

Щорічно 21 березня відзначається Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації. У 1960 році в ході проведення мирної демонстрації протесту проти законів режиму апартеїду у ПАР, поліція відкрила вогонь, в результаті чого було вбито 69 людей. Генеральна асамблея ООН у 1966 році проголошуючи цей день Міжнародним днем боротьби за ліквідацію расової дискримінації, закликала міжнародну спільноту подвоїти свої зусилля з метою ліквідації всіх форм расової дискримінації. Цим самим було підтверджено, що расову дискримінацію можна вважати запереченням прав людини, основних свобод й справедливості, та злочином проти людської гідності. Також ООН визнала, що дискримінація є перешкодою економічному та соціальному розвитку, а також міжнародному співробітництву та миру.

Будь-яка політика пов’язана з расовою дискримінацією рішуче засуджується Організацією Об’єднаних Націй та визнається не тільки неприйнятною, але й несумісною із зобов’язаннями, прийнятими державами-членами організації відповідно до Статуту ООН.

ООН знову й знову призиває всі держави дотримуватись Декларації про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, Загальної декларації прав людини та вживати необхідних заходів, у тому числі й законодавчих у боротьбі із цим злочином проти людства.