Іван Довгий 21 травня: чого категорично не можна робити

Іван Довгий 21 травня: чого категорично не можна робити

Травень 21, 2018 0 By admin

Народне свято Іван Довгий відзначається 21 травня (за старим стилем – 8 травня). У православному церковному календарі це день вшанування пам’яті апостола Івана Богослова — одного з дванадцяти апостолів. «Довгим» свято назвали за те, що всі роботи, які здійснювалися в цей день починалися з самої зорі і тривали до темряви.

Заборони на Івана Довгого

В цей день селяни сіяли пшеницю. На відміну від жита ця культура була не основною в числі вирощуваних, а йшла в основному на продаж і на сплату податків. Тому, при посадці пшениці селяни всією душею бажали, щоб вона дала відмінний урожай. Для цього на полі робили спеціальний молебень.

За старослов’янським традиціям пшеничному полю приносили частування у вигляді спеченого короваю з пшеничного борошна. Просили поле постаратися і дати якомога більше зерна, щоб достаток був і податі заплачені. Цей коровай не прийнято було дарувати, а вручали його після обряду першого жебракові, встреченному на шляху.

21 травня примічали, що якщо багато птахів прилітає на посів, то це поганий знак. Вважали, що вся пшениця піде на виплату податків. Якщо жайворонок високо ширяє в небі і співає свої пісні, то урожай буде щедрий, а літо ізобільне і на спеку та дощі. За прикметами, починати сівбу потрібно було коли зацвіте черемшина, але не раніше появи першого листя на дубі.

Заможні господарі в цей день пекли так звані обітні пироги і пригощали ними бідних сусідів, а також подорожніх і жебраків. Старі спеціально для цього виходили на дорогу і молилися Богу, щоб він послав їм добру людину, з якою можна розділити шматок хліба. Якщо по дорозі в цей час проходив якийсь бідняк або інший мандрівник, це вважалося добрим знаком і віщувало багатий урожай у майбутньому.

Потрібно було обов’язково роздати всі пироги і не повертатися з ними в будинок. Інакше, вважали, що Бог гнівається за якусь провину, і тому відмовив у можливості зробити добру справу. Якщо розділити обітний пиріг ні з ким не вдавалося, його потрібно було скормити птахам. Самому їсти таку випічку було не можна.

Джерело