10 років тому Янукович не підписав угоду про асоціацію з ЄС у Вільнюсі

10 років тому Янукович не підписав угоду про асоціацію з ЄС у Вільнюсі

Листопад 29, 2016 0 By admin

Угода про асоціацію між Європейським Союзом та Україною мала бути підписана у Вільнюсі на саміті Східного партнерства 29 листопада 2013 року тодішнім Президентом України Віктором Януковичем. Дана угода готувалася трьома робочими групами протягом 2007-2012 років. Українське громадянське суспільство та політичні демократичні сили покладали на Угоду про асоціацію величезні сподівання, вважаючи, що її підписання призведе до початку позитивних змін та реформ в країні. Але, внаслідок економічного та політичного шантажу з боку Росії, уряд Миколи Азарова, 21 листопада 2013 року, прийняв рішення про призупинення процесу підготування до підписання Угоди про асоціацію, чим, внаслідок, і спричинив початок масових акцій протесту – Євромайдан. А вже 29 листопада Віктор Янукович у Вільнюсі відмовився підписувати готовий текст угоди, натомість вона була підписана з Молдовою та Грузією.

Також відомо, що Віктор Янукович шантажував європейських політиків вимагаючи надання його уряду мільярдних кредитів. Він відмовився підписувати Декларацію про наміри, бо вимагав продовження переговорів з ЄС за участю Росії, на що представники ЄС відповіли відмовою. Така поведінка екс президента України викликала величезну хвилю обурення в українському суспільстві та серед європейських політиків.

В цей самий день Янукович дав наказ розігнати Євромайдан. Наказ було виконано підрозділами міліції “Беркут” в ніч з 29 на 30 листопада, саме тоді був жорстоко розігнаний мирний студентський майдан. Ця подія поклала початок ланцюга насильницьких подій кінцевим результатом яких стало повалення режиму Януковича та відновлення курсу країни на євроінтеграцію. В результаті цього, вже новим урядом на чолі з Арсенієм Яценюком, 21 березня 2014 року було підписано політичну частину угоди про асоціацію, а 27 червня 2014 року економічну частину угоди про асоціацію України з ЄС.