26 травня – День незалежності Грузії

26 травня – День незалежності Грузії

Травень 26, 2015 0 By admin

26 травня, в День незалежності Грузії, всі жителі цієї країни відзначають історичну подію, пов’язану з виходом грузин зі складу Московії. Це трапилося 26 травня 1918 року. Перша незалежна грузинська держава, яка мала назву Демократична Республіка Грузія, проіснувала до 1921 року. А вже в 1921 році на її території з’явилася Грузинська РСР, яка згодом стала однією з республік Радянського Союзу.

Другий крок до незалежності в Грузії був зроблений 31 березня 1991 року. В результаті проведеного референдуму абсолютна більшість грузинів (майже 99% з тих, хто проголосував) висловилися за відновлення незалежного статусу держави. Офіційно ця воля народу була закріплена в акті про відновлення незалежності, який проголосили 9 квітня 1991 року.

Першим президентом країни був обраний відомий політичний діяч Звіад Гамсахурдіа. Після нього до влади прийшов Едуард Шеварднадзе. Він очолював державу в період з 1995-го по 2003-ий рік. Потім в ході організованої «оксамитової» революції до влади прийшов Михайло Саакашвілі — лідер опозиційного політичного блоку, який фактично керував процесом мирної революції в країні, що призвела до відставки Шеварнадзе.

Цей момент можна назвати переломним в історії сучасної Грузії. Після нього святкування Дня незалежності стало більш масштабним, об’єднуючим мільйони людей.

http://beyond.ua/