30 серпня – День міста Донецьк

30 серпня – День міста Донецьк

Серпень 30, 2015 0 By admin

Донецьк – п’яте місто за чисельністю населення в Україні. Розташований на сході нашої держави на річці Кальміус. Це великий діловий і промисловий центр.

Перші знахідки людських поселень на цій території датуються початком мідно-бронзового століття. Тут жили кіммерійці, скіфи, сармати, готи, слов’яни. Але з 13 століття ці землі спустошилися і стали Диким полем.

Пізніше землі сучасного Донбасу були під контролем Донських козаків. Також в районі Кальміусу знаходились поселення запорізьких козаків.

Після русько-турецької війни 1768-1774 років з ініціативи Катерини ІІ проводиться активна колонізація донецьких степів і Приазов’я. З плином часу на території Донецька було створено багато поселень (с. Олександрівка, с. Семенівка, с. Любимовка та інші).

Мешканці займалися землеробством та тваринництвом. У 1820 році близько Олександрівки було знайдено вугілля, і з тих пір розпочалось будівництво шахт і видобування цієї корисної копалини.

Згодом на території с. Олександрівка виникає місто Юзівка, назване на честь Джона Юза, що заснував там металургійний завод.

Після Жовтневої революції, радянська влада прийшла в Юзівку в 1919 році, до цього моменту місто було зайняте німецькими та білогвардійськими військами. У 1923 році Юзівка стала окружним центром.

Наступного року місто перейменували в Сталіно. Кількість мешканців на той час складала близько 70 тисяч.<br>Під час Великої Вітчизняної війни Сталіно перебувало в окупації з 26 жовтня 1941 року. На початку 1943 року тут була розташована штаб-квартира генерала Е. фон Манштейна.

У листопаді 1962 року місто Сталіно було перейменовано в Донецьк, як центр Донецької області, що названа на честь річки Сіверський Донець.

День міста Донецьк святкує в останні вихідні серпня. До речі, в ці ж дні відмічають і День шахтаря.

Традиційні заходи, що присвячені до цього дня відбуваються в парку культури та відпочинку ім. О. Щербакова. Це і фестивалі національно-культурних спілок, і різноманітні творчі виставки, і розважальні шоу-програми та концерти. На площі ім. В.І.Леніна завжди можна відвідати цікаві фольклорні програми. Ще одним місцем, де збираються святкувати цей день, є Будинок працівників культури. Там, як правило, проводять виставки робіт художників і письменників. Окрім цього, звичними місцями для святкування є стадіон «Шахтар», Парк культури та відпочинку м. Донецька, Парк кованих фігур та інші.

maxresdefault (1)

http://www.calendarium.com.ua/