29 березня – день народження «Coca-Cola»

29 березня – день народження «Coca-Cola»

Березень 29, 2016 0 By admin

Coca-Cola стала на сьогодні брендом-легендою. Історія цього напою бере початок 29 березня 1886 року, коли Джон Пембертон намагався знайти новий знеболювальний засіб. Взявши цукровий сироп і кофеїн, додавши в нього відвар коки, він отримав стимулюючий солодкий напій коричневого кольору.

В аптеку «Джейкобс» в Атланті він надійшов як засіб від розладів нервової системи, на що автор отримав патент. Будь-який відвідувач аптеки, опустивши в автомат п’ять центів, міг отримати склянку цілющого напою.Пембертон запевняв, що напій лікує імпотенцію і залежність від морфію. Стверджували також, що ним добре похмелятися.

Продовжуючи експериментувати з сиропом, у нього додали газовану воду. З легкої руки друга Пембертона напій отримав назву «Coca-Cola» та логотип, який упізнають у всьому світі.

Кокаїн в ті часи ще ніхто не заборонив і  його можна було спокійно купити в аптеці чи магазині. Його навіть додавали замість спиртного в напої для підняття настрою і тонусу. Перший рік продажів був збитковим: на виробництво кока-коли витратили 70 доларів, а виручили всього-на-всього 50. Але незабаром кока-кола здобула широку популярність. Скориставшись цим, Пембертон продав права на виготовлення кока-коли Асу Грітсу Кендлеру. Він-то і заснував в 1892 році компанію «Кока-кола», яка існує і по сьогоднішній день.

В кінці 1890-х років з’явилася заборона на кокаїн. І в кока-колу стали додавати не свіже листя коки, а «вичавлене», кокаїну в них вже не було. Ав 1906 році “The Coca-Cola Company” листя коки замінили на кофеїн.

Та не зважаючи на це, кока-кола вже через 50 років після її винаходу стала для американців найпопулярнішим напоєм. А згодом і завоювала весь світ.

Зараз на ринку багато різновидів кока-коли: класична, дієтична, низькокалорійна, без цукру (інакше «лайт»), із смаком ванілі і черешні.

Існує багато чуток про секретний рецепт кока-коли. Начебто, в напій додають особливий інгредієнт, який тримають у суворому секреті виробники.

Складається сучасна кока-кола, за твердженням офіційних джерел, з води, цукру, вуглекислоти, фарбника Е 150, ортофосфорної кислоти, кофеїну, ароматизаторів.

Насьогоднішнійденьтоварнийзнак “Coca-Cola “єнайбільшвідомимтоварнимзнакомусвіті, акомпанія “Coca-Cola ” –найвідомішоюкомпанієюнаЗемлі.

Цю торгівельну марку знають 98% усього населення земної кулі. “Coca-Cola ” продається майже в 200 країнах світу. Щодня в усьому світі продається близько 1 мільярда одиниць продукції Компанії.