21 січня – Ту бі-Шват (Новий рік дерев)

21 січня – Ту бі-Шват (Новий рік дерев)

Лютий 11, 2017 0 By admin

Згідно з юдейською традицією, в кожному році є чотири дні, котрі є його «початками»: перше нісана, перше елула, перше тіш рей і 15-е швата – Ту бі-Шват ( івритом дослівно – 15-е Швата, числове значення гебрайських літер «тет» і «вав» – «п’ятнадцять»).

Ту бі-Шват – Новий рік дерев, початок року стосовно відділення маасерот від плодів фруктових дерев.

Маасерот – частина врожаю, котра передавалася Храму, священикам і біднякам.

Як зазначає Мішна, у якій зібрано основи усної Тори, на початку нової ери Ту бі-Шват встановили лише як день, що розділяє урожай минулого року від урожаю наступного, а не як свято. Саме такий принцип розподілу років був важливим для правильного розрахунку десятини та приношень в храм. Згідно з єврейським Законом, євреї в Землі Ізраїль  повинні були відділяти певну частину від свого урожаю та віддавати її коенам та левітам, які служили в храмі та не мали власних земельних ділянок, а також біднякам, сиротам і вдовам.

Ці дари слід було давати із плодів, які того року,  що проходив, а не в минулому. Власне тому й виникла  необхідність визначити дату, з якої відраховують роки життя дерева. Таку дату встановили — 15 швата — день, з якого дерева починають пити воду з дощів, які випали в новому році.

Свято Ту бі-Шват або Рош гашана ла-іланот — Новий рік дерев відзначають відповідно до юдейського  календаря на 15-й день місяця Шват. Цьогоріч він припадає на четверте лютого (як знаємо, розпочинається в євреїв святкування ввечері напередодні, з першою зорею).

Свято є вельми  популярним  серед євреїв, хоча воно не пов’язане з єврейською історією та не згадується в Торі. Відзначають його й нерелігійні мешканці Ізраїлю та євреї у діаспорі.

Одним  із головних символів свята  вважається висадка дерев. Цього дня  для дітей влаштовують екскурсії до парків, лісів, до місць, де висаджують дерева. Також традиція велить на Ту бі-Шват споживати  сухофрукти та горіхи.

Після вигнання євреїв з Землі Ізраїльської  в день Ту бі-Шват на єврейських столах з’являлися ізюм, інжир, фініки, гранати, горіхи, оливки та пшеничні зерна, що символізують сім основних плодів землі.

Традицію відзначення Ту бі-Шват відновили в Ізраїлі у 1880-х роках. Коли євреї повернулися до Ізраїлю, вони побачили спустошену та розграбовану землю. У зв’язку з цим тоді до свята додали ще одну традицію — висаджування дерев, що ґрунтується на вислові з Тори: «Коли прийдете в цю землю, посадіть фруктові дерева» [Левіт, 19:23].

Таким чином стара дата  «Нового урожаю» перетворилася у свято «Нового року дерев».IMG_9866

http://maydan.drohobych.net/