Як боротися з постійною сонливістю

Як боротися з постійною сонливістю

Жовтень 22, 2015 0 By admin

Мрії про подушку, диван і плед не покидають цілий день? Очі автоматично злипаються при будь-якій слушній нагоді? Постійне бажання поспати пояснюється багатьма чинниками.

Хронічне прагнення прилягти – не завжди наслідок недосипу. Є цілий ряд чинників, які також можуть викликати сонливість.

Повітря або кава?

Одна з головних причин сонливості – брак кисню (гіпоксія). Він призводить до уповільнення усіх процесів, і організм намагається зануритися в сон, щоб не витрачати залишки енергії. Так може відбуватися, якщо ви довгий час знаходитеся в задушливому приміщенні. Виправити ситуацію легко – відкрити вікно або вийти на свіже повітря, зробити декілька глибоких вдихів. Як правило, після цього відразу ж відчувається прилив енергії.

Підвищена в’язкість крові (чи її густина) – ще один чинник, що провокує появу сонливості. Цей термін означає якісну зміну складу крові, при якому її рідка частина зменшується в об’ємі. Густина може розвиватися через нестачу води, дефіциту кисню. Кров припиняє швидко “бігти” по судинах, порушується живлення усіх органів, і організм переходить на режим “економ”. До підвищення в’язкості крові також може приводити переїдання, зловживання чаєм і кавою, яка стимулює виведення рідини.

Позначається негативно і загальний авітаміноз – сповільнюються процеси травлення, погіршується живлення головного мозку, з’являється сонливість. Коригувати таку ситуацію можна нормалізацією харчування (воно має бути максимально повноцінним і здоровим), а також додатковим прийомом вітамінних комплексів.

Сон в метро

Проте у такого в цілому нешкідливого явища може бути і небезпечна крайність. Патологічним станом, коли людині хочеться спати завжди і скрізь, рахують нарколепсію. Людина може засинати буквально на ходу – під час бесіди, при перегляді фільму, при ходьбі, поїздках в метро і так далі. Причому період забуття може тривати як пару хвилин, так, в задавнених випадках, і декілька годин.

Незважаючи на багаторічні спостереження, причини цього явища визначити доки не вдається. Ученими тільки встановлено, що це своєрідна “поломка” нервової системи, через яку починає “запускатися” фаза швидкого сну. Імовірно, до цього стану також призводить дефіцит нейромедіатора орексина – речовини, що регулює процеси засипання. До речі, до нарколепсії частіше схильні молоді чоловіки. Хвороба має спадковий характер і проявляється через такий провокувальний чинник, як вірусні захворювання.

Природно, ніякого самолікування тут бути не повинно – тільки суворе дотримання рекомендацій лікарів. На жаль, повністю усунути прояви нарколепсії не можна, але понизити вплив недуги можна. Для цього зазвичай призначають препарати, стимулюючі діяльність головного мозку. Також хворим радять перебудувати режим дня, додавши в нього обов’язковий денний відпочинок.

Варто враховувати, що тим, хто страждає від нарколепсії не можна займатися небезпечними видами діяльності: водінням автомобіля, роботою на висоті, нічними видами праці і так далі

Режим

Часто відбувається так, що людина начебто і спить покладені їй 8 годин, але при цьому все одно постійно впродовж дня “клює носом”. Тут варто розуміти, що не усі люди однакові, і є такі, яким 8 годин, – мало. Потрібно орієнтуватися на власну норму, радять лікарі.

Крім того, підраховуючи час свого сну, багато хто не враховує такий чинник, як втому. Наприклад, якщо ви активно працюєте, ваш трудовий день триває 10-12 годин, регулярно трапляються нічні зміни, для сну теж треба додатковий час.

Часто буває і так, що ваш робочий графік не співпадає з внутрішнім біологічним ритмом. Відсутність постійного режиму сильно збиває організм з пантелику – робота то вдень, то вночі, часті перельоти, особливо зі зміною часових поясів, відрядження, і все – сонливість впродовж дня вам забезпечена. Щоб скоректувати ситуацію, треба обов’язково знайти час поспати по своєму біологічному годиннику. Тоді і відчувати ви себе будете набагато кращі.

Отже, як добитися здорового сну? В першу чергу, треба скоректувати режим – вставати і лягати приблизно в один і той же час. З ранку слід заряджати себе позитивом – включати улюблену музику, готувати смачний сніданок, спілкуватися з коханими і рідними людьми. Фізична активність, відмова від шкідливих звичок, правильне харчування з мінімумом солодощів і плюшок – і буквально через пару тижнів ви себе не впізнаєте: сонливість як рукою зніме.

http://www.terrawoman.ua/