Цього дня був заснований іспанський футбольний клуб «Барселона»

Цього дня був заснований іспанський футбольний клуб «Барселона»

Листопад 29, 2015 0 By admin

Група каталонських, іспанських, британських і швейцарських футболістів на чолі з Жоаном Ґампер заснувала футбольний клуб «Барселона», який на даний момент входить в число кращих клубів в Іспанії і в світі. Це відбулося 29 листопада 1899 року.maxresdefault (2)

«Барселона» – каталонський футбольний клуб з однойменного міста. «Барса» – один із найтитулованіших футбольних клубів світу. Два десятки тріумфів у Чемпіонаті Іспанії, перемоги у Лізі чемпіонів та Кубку кубків, а також у Клубному чемпіонаті світу з футболу – такі досягнення є у не багатьох клубів. Про футбольні досягнення «Барси» можна написати цілу епопею. У 2009 році «Барселона» встановила унікальне досягнення в історії футболу, ставши єдиним клубом, який впродовж року виграв усі можливі великі турніри (національний Чемпіонат, Кубок і Суперкубок Іспанії і три міжнародних трофеї – Лігу чемпіонів, Суперкубок УЕФА і Клубний чемпіонат світу).

«Барселона» стала одним із символом Каталонії, що породило вислів «Барса – це більше, ніж просто клуб». Першим українцем у складі «Барси» став Дмитро Чигринський у 2009 році, який, утім, у Каталонії довго не затримався. Ще «Барса» українським фанам запам’яталась розгромними поразками від «Динамо» Київ у Лізі чемпіонів 1998-99, перемогами над киянами у Лізі зразка 2009-10 років та матчем за Суперкубок УЄФА із донецьким «Шахтарем».

За історію «Барси» її футболку одягали такі футбольні легенди, як Кройф, Марадона, Гвардіола, Куман, Ромаріо, Стоїчков, Роналдо, Рівалдо, Фігу, Роналдіньо, Хаві, Мессі, Іньєста, Пуйоль та інші. Каталонський клуб проводить домашні матчі на легендарному стадіоні «Камп Ноу». Прихильників клубу також називають «кулес». По цілому світу «Барса» має сотні тисяч фанів.

Про футбол у Каталонії дізнались ще у 19-ому столітті. Футбольний клуб «Барселона» був заснований у 1899 році групою швейцарських, британських, іспанських і каталонських футболістів. Окрім футбольної команди у «Барселони» також є чотири професійні команди з інших видів спорту : баскетболу, гандболу, хокею на траві і футзалу. Ці команди мають ті ж кольори форми – синьо-гранатові. «Барса» також підтримує низку аматорських команд із регбі, жіночого баскетболу, жіночого футболу, хокею, бейсболу, велогонок, хокею на траві, фігурного катання, волейболу та інших.

«Барса» – один з небагатьох клубів, котрий відмовилися від використання спонсорських логотипів на своїх футболках. Це зумовлено тим, що кольори клубу традиційно вважаються символом Каталонії і будь-які логотипи сприймаються уболівальниками як образа. Утім, з 2005 року на футболках «Барси» з’явився логотип TV3 (Телебачення Каталонії) – на лівому плечі, а труси прикрасив маленький прапор Каталонії. 2006 року клуб оголосив про п’ятирічну угоду з ЮНІСЕФ, згідно з якою логотип організації розміщений на формі каталонської команди.

Засновником «Барселони» був Ганс («Жуан») Ґампер – швейцарський спортсмен і поціновувач ігрових видів спорту, який приїхав до Барселони у 1898 році. Тоді у столиці Каталонії вперше дізнались про футбол. Для того, аби створити команду, Ґампер подавав оголошення у місцеву спортивну газету. Усі, хто відгукнувся, і стали засновниками футбольного клубу «Барселона». Каталонська команда поїхала до Мадрида на перший розіграш Кубка Іспанії у 1902 році. Там «Барса» у півфіналі перемогла з рахунком 3:1 ФК «Мадрид» (майбутній «Реал Мадрид») і вийшла до фіналу, де програла «Атлетику» з Більбао. Відтоді, мабуть, і почалися гарячі протистояння між «Барсою» та «Реалом».

Після закінчення футбольної кар’єри, Ґампер став президентом «Барселони». Перший Кубок Іспанії синьо-гранатові здобули у 1910 році, а згодом повторили успіх у 1912 і 1913 роках. Пройшли роки і «Барса» стала ще сильнішою: каталонці перемогли в першому розіграші чемпіонату Іспанії (1928-29). Проте у 1930-их роках за перше місце боролися переважно «Реал» з «Атлетиком». Наступного чемпіонського сезону каталонські фани чекали аж до 1945 року. Ще один тріумф у Прімері прийшов уже через три роки – у 1948 році. «Барса» досягає успіхів і на європейській арені. Клуб здобув 3 Кубки ярмарків (аналог нинішньої Ліги Європи). Про футбольні досягнення «Барселони» дізналася вся Європа.

24 вересня 1957 року урочисто відкрили великий стадіон «Камп Ноу», який спочатку вміщував 98934 глядачі. На новій арені «Барса» виграла Чемпіонат Іспанії сезонів 1958-59, 1959-60, а також Кубок ярмарків 1957-58, 1959-60. Утім, 1960-ті роки для «Барси» не стали такими ж успішними. Каталонська команда виграла лише Кубок Іспанії 1963 і 1968 років та Кубок ярмарків 1966 року. У 1973 році «синьо-гранатових» підсилив футболіст, якому судилося стати легендою «Барси» – нідерландець Йохан Кройф. Невдовзі екс-гравець «Аяксу» став лідером каталонців. З Кройфом «Барселона» виграє у 1974 році Прімеру, а що важливіше – долає на «Сантьяго Бернабеу» у «Класіко» мадридський «Реал» з розгромним рахунком 5:0. Кройф також став першим гравцем «Барси», якого визнали найкращим футболістом у Європі.

Вже після того, як Кройф покинув клуб, «Барселона» добивається феноменальних футбольних результатів і збирає цілу колекцію кубків за кілька років: два Кубки володарів кубків у 1979 та 1982 роках та три Кубки Короля (1981, 1983, 1988 років). У середині 1982 року у «Барсу» прийшов легендарний Дієго Марадона, за рекордну на той час суму трансферу 3 млн. фунтів стерлінгів.

Згодом до «Барселони» повернувся Йохан Кройф у якості головного тренера. Команду того часу називали «Команда мрії» («Dream Team»). У «Барсі» тоді виступала ціла плеяда зіркових гравців: Хосеп Гвардіола, Хосе Марія Бакеро, Чикі Бегирістайн, Георге Хаджі, Рональд Куман, Мікаель Лаудруп, Ромаріо та Христо Стоїчков. Тож не дивно, що з 1991 по 1994 роки «Барса» виграла чотири поспіль Чемпіонати Іспанії. До цих трофеїв «синьо-гранатова» «Дрім-тім» додала Кубок Кубків 1989 року, Кубок Чемпіонів 1992 року, Суперкубок УЄФА 1992 року. Смуга перемог завершилась прикрою поразкою у фіналі Ліги Чемпіонів сезону 1993-94 років від «Мілану» 0-4. Це була сумна новина на тлі футбольних тріумфів.

Після цього каталонські фани два сезони не знали тріумфів. Тренерський місток покинув Йохан Кройф. Новим наставником став англієць Боббі Робсон, який у першому ж своєму сезоні (і водночас єдиному) з «Барсою» оформив кубковий хет-трик – Кубок Іспанії, Суперкубок Іспанії і Кубок володарів Кубків. Тоді клуб придбав легендарного бразильця Роналдо. Саме Робсону належить крилата фраза: «Каталонія – це країна, і ФК «Барселона» – її армія».

На зміну Робсону прийшов нідерландець Луї Ван Галь. У сезоні 1997-98 років «синьо-гранатові» спромоглися на золотий дубль, перемігши у чемпіонаті та Кубку Іспанії. За «Барсу» тоді виступали Луіс Енріке, Рівалдо, Клюйверт, Фігу. Однак наступного сезону «синьо-гранатові» зганьбилися у Лізі чемпіонів, поступившись «Динамо» Київ під керівництвом Валерія Лобановського 0-3 у Києві та 0-4 на «Камп Ноу».

1999 року «Барса» відзначила 100-літній ювілей. До видатної дати футболісти подарували фанам ще одне чемпіонство. Рівалдо визнали найкращим гравцем у Європі. У наступному сезоні «Барса» поступилась у півфіналі Ліги чемпіонів «Валенсії», а турнір виграв злісний ворог – «Реал». З Барселони до Мадрида у стан «Реала» переїхав лідер «синьо-гранатових» Фігу. Фани «Барси» вкрай вороже зустрічали португальця на «Камп Ноу». Багаторічний президент Хосеп Нуньєс та тренер Луї Ван Галь пішли у відставку.

У 2003 році президентом клубу став молодий Жоан Лапорта, а тренером – молодий наставник, нідерландець Франк Райкард. «Барсу» підсилили бразилець Роналдіньо, португалець Деку, камерунець Ето’о, юний аргентинець Мессі. Почали розкривати свій талант і вихованці клубу – Карлес Пуйоль, Хаві, Іньєста, Вальдес. У 2004 році «Барса» фінішує другою в чемпіонаті Іспанії, а у 2005 році здобуває золоті медалі. У тому ж сезоні лідер «Барси» Роналдіньо став найкращим футболістом року світу за версією ФІФА, а Ето’о посів у цьому ж списку третє місце.

У сезоні 2005-06 «Барселона» провела один із найкращих сезонів в історії. Каталонці перемогли «Реал» на «Сантьяго Бернабеу» 3-0, і тоді навіть мадридські фани аплодували Роналдіньо. Цього сезону «Барселона» доволі легко перемогла у Прімері, а апогеєм видатних футбольних результатів став тріумф у Лізі чемпіонів. У фіналі «синьо-гранатові» здолали «Арсенал» 2-1. Наступний сезон – 2006-07 років став не таким вдалим. Через травми провідних гравців «Барса» не могла віднайти своєї гри, однак все ж фінішувала другою у Прімері. Сезон 2007-08 років для каталонців став провальним. «Барса» посіла лише третє місце у Прімері і поступилась у півфіналі Ліги чемпіонів «Манчестер Юнайтед». Франк Райкард покинув пост тренера «Барси». Його наступником став легендарний гравець клубу Хосеп Гвардіола.

Пеп перебудував команду. Футбольний клуб із Каталонії покинули Джанлука Дзамбротта, Ліліан Тюрам, Едмілсон, Деку, Роналдіньо. Натомість прийшли Дані Алвеш, Сейду Кейта, Александр Глєб. У 2009 році оновлена «Барса» здобуває 100-ий титул за свою понад 100-літню історію – Кубок короля. Того ж року «Барселона» здобуває 19-ий чемпіонський титул. Ще одним історичним успіхом стало те, що «синьо-гранатові» двічі за сезон перемогли у «Класіко». «Барса» вдома перемогла «Реал» 2-0, а на «Сантьяго Бернабеу» принизила «вершкових» з рахунком 6-2. Пізніше до колекції трофеїв «Барселона» додала ще й перемогу у Лізі чемпіонів. Каталонці у фіналі здолали «Манчестер Юнайтед» з рахунком 2-0 завдяки голам Ето’о та Мессі. У серпні 2009 року «Барселона» встановила рекорд за кількістю трофеїв за сезон і здобула Суперкубок УЄФА. «Синьо-гранатові» перемогли донецький «Шахтар» з рахунком 1-0, завдяки голу юного вихованця каталонського футболу Педро. У грудні 2009 року «Барселона» взяла і останній з можливих трофеїв у сезоні. У фіналі Клубного чемпіонату світу каталонська «дрім-тім» перемогла аргентинський «Естудіантес» з рахунком 2-1. Таким чином, у 2009 році «Барселона» вперше в історії футболу перемогла у всіх 6 турнірах, у яких брала участь.

Цього ж року у каталонському клубі вперше появився українець. «Барса» придбала Дмитра Чигринського з донецького «Шахтаря». Це була чи не головна новина футболу під час літа 2009 року. Однак вже через рік захисник повернувся назад. Ще один невдалий, а заодно і найдорожчий трансфер клубу – придбання за 46 млн. + Самуель Ето’о шведа Златана Ібрагімовіча, який так і не став повноцінним гравцем основи. Ібрагімовіч теж через рік покинув команду. Тож, бочка тріумфального сезону була дещо зіпсована ложкою невдалих трансферів.

У сезоні 2009-10 «Барса» знову зіграла з українцями. У груповому турнірі Ліги чемпіонів каталонці двічі обіграли київське «Динамо». Не обійшлось і без сенсації, «Барса» поступилась на «Камп Ноу» російському «Рубіну» 1-2. Цього сезону «синьо-гранатові» дійшли до півфіналу Ліги чемпіонів, однак за підсумками двох зустрічей, не без скандального суддівства, поступились міланському «Інтеру», майбутньому переможцю турніру. Невелика невдача на євроарені не завадила «Барсі» знову перемогти у Прімері, залишивши позаду «Реал» (Мадрид).

У сезоні 2010-11 років «Барса» забезпечила собі гарний настрій на увесь рік. «Барселона» розтрощила у «Класіко» «Реал» з зірками у складі та тренером Моурінью на чолі з рахунком 5:0.

Матчі між мадридським «Реалом» і каталонською «Барселоною» здавна викликають підвищений ажіотаж. Їх охрестили «Класіко» або «Суперкласіко». Це протистояння між двома найбільшими містами Іспанії, між столицею Іспанії та столицею автономної Каталонії, між двома футбольними школами.

«Барса» має одну з найпотужніших армій вболівальників. «Boixos Nois» (Бойшос Ноіс, що у перекладі означає «Божевільні хлопці») – «ультрас» ФК «Барселона». Ця група заснована у 1981 році. Саме ці божевільні хлопці закидали різними предметами гравців «Реала» у 2000 році, помстившись за те, що Фігу перейшов із «Барси» у «Реал». Після того, як президентом клубу став Жоан Лапорта, цій групі фанів заборонили бути присутній на «Камп Ноу».