Як підвищити імунітет весною?

Як підвищити імунітет весною?

Квітень 19, 2015 0 By admin

Восени, взимку, навесні багато хто з нас починають скаржитися на зниження імунітету. Ми стаємо більш схильними до різних захворювань, збільшується ризик підхопити вірус і банальну застуду.

Перш за все, що таке імунітет?

Імунітет – це несприйнятливість організму до всього чужорідного.
Імунна система захищає організм від проникнення небезпечних для його життєдіяльності речовин – бактерій, вірусів, грибків та інших шкідливих мікроорганізмів. Якщо ж інфекції все-таки проникли в організм і почали розмножуватися, стан людини погіршується. З’являються перші ознаки захворювання: ми чхаємо, кашляємо, підвищується температура тіла і так далі. Якщо імунітет хороший, настає переломний момент, і в крові починають вироблятися антитіла – речовини, здатні знищувати інфекцію, яка потрапила в організм.

Ще у нас є спеціальні клітини – лімфоцити. Вони діють як солдати, що захищають свою державу, тобто разом з антитілами знищують інфекцію, яка виступає в ролі агресора. Існує видовий імунітет, коли кішки, собаки та інші тварини не хворіють на хвороби людини, і навпаки. Природний набутий імунітет виникає після перенесеного захворювання. Штучний імунітет з’являється після щеплення, наприклад, від грипу або віспи. Всі знають, що одні люди хворіють часто, інші – рідко.

Що ж робити?

Відповідь проста – підвищувати імунітет. Це не так складно, як може здатися на перший погляд, хоча і вимагає певних зусиль. Знижують імунітет алкоголь, куріння, стреси, погана екологія, шкідлива їжа і питво, великі розумові та фізичні навантаження.

Більшості з нас легше адже проковтнути новомодну таблетку, ніж злізти з дивану . Сучасна людина рухається з кожним роком все менше, цивілізація підносить йому більшість благ буквально на блюдечку. Тому тим, хто вирішив підняти свій імунітет, все-таки доведеться збільшити фізичне навантаження. Це можуть бути і звичайна фізкультура, і аеробіка, і плавання, і рухливі ігри, і робота на дачі, і ходьба пішки.
Загартовування і заняття йогою так само сприяють зміцненню імунітету.

Імунітет підвищує і правильне харчування, тобто овочі, фрукти, крупи, хліб з борошна грубого помелу, бобові, рослинні масла, мед, молочнокислі продукти.

Необхідно, щоб вітаміни були присутні постійно в нашому раціоні. Візьміть в звичку пити вінамінно-мінеральні комплекси, корисно також щоранку з’їдати по чайній ложці меду на порожній шлунок або використовувати інші способи збільшення вітамінів у вашому раціоні (біологічно активні добавки, фрукти, овочі, народні засоби, що підвищують імунітет). Головне робити це кожен день, а не час від часу.
Позитивно діють на імунітет зелений чай і мате.

Зберігає імунітет напій з шипшини. Лікарі рекомендують пити його з осені до весни.
Стрес зазвичай виникає від перевтоми, тому візьміть в звичку добре відпочивати (зокрема, висипатися). Таким чином ви зменшите шанси заразитися інфекцією, а якщо це і відбудеться, то хвороба пройде набагато легше і м’якше.

Найкраще підвищувати імунітет і запасатися здоров’ям пізньою весною, влітку і ранньої осені.

За матеріалами – http://megasite.in.ua/