20 січня – День автономної республіки Крим

20 січня – День автономної республіки Крим

Січень 20, 2016 0 By admin

День автономної республіки Крим щорічно відзначається 20 січня. Ця дата пам’ятна тим, що в 1991 році саме 20 січня жителі Криму волевиявленням під час референдуму заявили про бажання відновити Кримську автономію. Нова адміністративна одиниця увійшла до складу України.

На законодавчому рівні статус автономії Криму був закріплений 12 лютого 1991 року, коли Верховна Рада Української РСР ухвалила закон про відновлення КАССР в межах існуючої Кримської області Української РСР.

Народ півострова пройшов довгий шлях до набуття автономного статусу. Там неодноразово виникали міжнаціональні та соціальні конфлікти, які, на щастя, вдавалося загладити. З Днем автономної республіки Крим всі національні меншини і український народ традиційно вітають перші особи держави.

Сьогодні, у зв’язку з тимчасовою незаконною окупацією території Криму Московією, святкування даного свята тимчасово не проводиться. Фактично Московія анулювала будь-які ознаки автономії Криму, що суттєво загострило міжнаціональні відносини па півострові. В складі України Кримська автономна республіка має всі атрибути національної символіки, в тому числі свій герб і прапор.