20 січня – День всенародної скорботи в Азербайджані

20 січня – День всенародної скорботи в Азербайджані

Січень 20, 2016 0 By admin

В Азербайджані оголошено траур у зв’язку з трагічними подіями 20 січня 1990 року, коли в Баку були введені радянські війська.

20 січня 1990 в 00:20 війська, прибулі з інших регіонів СРСР, чисельністю понад 20 тисяч осіб, без узгодження з Президією Верховної Ради Азербайджанської РСР вторглися в місто Баку. Тим самим були порушені Конституції СРСР і Азербайджанської РСР, а також Конституційний закон про суверенітет Республіки.

Результат — 170 загиблих, близько 400 поранених. Серед них — мирні городяни: молодь, люди похилого віку, жінки, діти. Не обійшлося без жертв і серед військовослужбовців. Такий страшний підсумок трагедії, що розігралася на вулицях Баку в ніч на 20 січня 1990 року.

Введення військ і оголошення надзвичайного стану були здійснені за Постановою Президії Верховної Ради СРСР, підписаного М.Горбачовим ввечері 19 січня 1990 року. Постанова була прийнята на підставі п. 14, статті 119 Конституції СРСР. Згоди Верховної Ради Азербайджанської РСР на введення надзвичайного стану в Баку не було. Зміст постанови було доведено до народу Азербайджану лише через 7 годин після вторгнення військ у Баку.

Захоплення Баку здійснювався під командуванням міністра оборони СРСР Язова, силами військ МВС і КДБ СРСР, а також регулярних частин Радянської Армії і Військово -Морського Флоту. В результаті, на знак протесту повстали кілька сот курсантів різних національностей Бакинського загальновійськового вищого військового училища, захопивши частину Сальянскіх казарм зі складом боєприпасів у центральній частині міста.

Дізнавшись про намір військових властей вивести трупи загиблих на військових кораблях, 50 цивільних суден, у тому числі і нафтові танкери, заблокували Бакинську бухту. Вони систематично обстрілювалися військовими кораблями. Двохмільйонний місто нагадував прифронтову смугу.

22 січня під дулами кулеметів, встановлених військовими на дахах будівель, пройшли півторамільйонного процесії жителів Баку в пам’ять невинно розстріляних жертв агресії.

У Нагірному парку розташована Алея шехідів. Тут знаходяться могили героїчно загиблих азербайджанських громадян, які боролися за незалежність своєї держави. У цей день Алеї шехідів поклоняється весь азербайджанський народ.