Тернопіль зганьбився одним з найгірших в Україні рівнів наданої фінансової допомоги для ЗСУ

Тернопіль зганьбився одним з найгірших в Україні рівнів наданої фінансової допомоги для ЗСУ

Березень 16, 2024 0 By admin
Тернопіль увійшов до п’ятірки обласних центрів України, які виділили найменше коштів з міського бюджету на допомогу ЗСУ у минулому році.

Такими є результати дослідження, які оприлюднив Комітет виборців України.

Тернопіль на допомогу захисникам скерував лише 158 млн грн. Це якихось 0,8% від того, що надали разом усі обласні центри.

Найбільше ЗСУ отримала допомоги з міського бюджету Києва –  9 мільярдів гривень. Це майже стільки ж, скільки усі інші обласні центри разом.

Можна апелювати до того, що Тернопіль є невеликим містом і міський бюджет, порівняно зі столичним, в рази менший. Однак нікчемність фінансової допомоги Тернополя для ЗСУ продемонстрував Хмельницький – місто, яке співрозмірне Тернополю. Так ось, сусідній обласний центр витратив для ЗСУ майже в 10 разів більше (1,5 млрд грн) і разом з Дніпром (1,6 млрд грн) увійшов у трійку міст, які найвагоміше допомогли силам оборони.

Натомість Тернопіль опинився в хвості таблиці.

В цифрах, які наводить КВУ, є певні нестиковки. Адже мерія за підсумками минулого року заявляла, що у 2023 році з міського бюджету скерувала на потреби ЗСУ 184 млн грн.

У КВУ пояснюють, що в лютому 2024 року Комітет виборців України розіслав запити на інформацію про загальний розмір видатків з місцевих бюджетів на потреби сил оборони усім обласним центрам і отримав відповіді від 13 міст, в тому числі від Тернополя. Тож наразі незрозуміло, коли у мерії говорили правду: коли озвучували цифру у 184 млн грн чи у 154 млн грн.

Та навіть якщо брати за основу 184 млн грн, ця цифра все рівно є мізерною. Адже понад 600 млн грн надійшло минулого року до міського бюджету лише від військового ПДФО.  І пасувало б сплачені місцевими військовими податками повністю скерувати їм на допомогу.

Однак мерія мала своє бачення. І якби не протести волонтерів, то розмір допомоги взагалі міг лишитися десь на рівні нікчемних 50-60 млн грн, які було виділено до початку масових акцій протесту під мерією.

Столична влада, бачачи нераціональне використання військового ПДФО місцевими радами, на цей рік його перерозподілила. Відтак бюджет Тернополя через прорахунки керівництва міста та небажання міської влади належно допомагати військовим, недорахувався орієнтовно 800 млн грн.

Цього року в міському бюджеті Тернополя на допомогу ЗСУ знову заклали незначну як для воєнного часу суму – 190 млн грн, що становить лише 5,6% від міського бюджету. Тоді як мільйони мерія продовжує скеровувати на піар міського голови Сергія Надала та намагання великою кількістю проплачених маніпулятивних матеріалів переконати тернополян, начебто місто належно допомагає українській армії.

Про те, що ситуація кардинально протилежна, заявлять місцеві волонтери. Вони систематично тиснуть на команду міського голови, щоб збільшити відрахування на потреби ЗСУ. Однак поява брехливих матеріалів на сумнівних медіа-ресурсах, які очорнюють роботу волонтерів, свідчить, що в мерія обрали іншу стратегію і мають інше бачення, як «доцільніше» використати наявний фінансовий ресурс.

Джерело