Цікаві факти про пенсійні системи в різних країнах світу

Цікаві факти про пенсійні системи в різних країнах світу

Січень 23, 2017 0 By admin

Як не дивно, але в багатьох країнах світу сьогодні можна почути розмови молодих людей про пенсійне забезпечення. Для нас це не дуже логічно, так як мало хто з молоді в своєму віці думає про старість і переживає, чи буде вона безтурботною. Чому ж так відбувається за кордоном?

Справа в тому, що в багатьох країнах світу пенсійна система функціонує таким чином, що кожному дається право робити нефіксовані внески на рахунок своєї майбутньої пенсії. Іншими словами, кожен громадянин самостійно вирішує, яку суму він буде перераховувати, і як часто це робити. Адже люди отримують таку заробітну плату, якої вистачає і на життя, і на заощадження, і на майбутню пенсію. Що, на жаль, не скажеш про наших громадян. Хоча наша влада неодноразово анонсувала можливий перехід на накопичувальну пенсійну систему, який повинен відбутися в 2017 році.

Для того, щоб зрозуміти, чи буде працювати в нашій країні подібна система, варто провести детальний аналіз усіх складових, розглянути вже працюючі приклади інших країн і зробити правильні висновки.

1. США

Пенсійний вік – 67 років.

Середня пенсія – 1 500 доларів/місяць

Існує три типи пенсій і різні способи оформлення:

    Соціальна пенсія. Для того, щоб отримати таку пенсію необхідно здійснювати регулярні внески розміром 15% від заробітної плати протягом останніх десяти років.

    Корпоративна пенсія. Обов’язкова умова для отримання такого роду пенсії – працювати в компанії протягом п’яти-шести років і здійснювати регулярні фіксовані внески (максимальний розмір відрахувань – 18000 доларів/рік).

    І найбільш поширений спосіб забезпечення безтурботного старості – робити регулярні нефіксовані внески, суми яких ви визначаєте самі.

Унікальність пенсійної системи

Роблячи характеристику пенсійної системи США, варто говорити про загальний обсяг пенсійних активів, який в 2015 році склав 24 трильйонів доларів. Значна цифра, чи не так ?! Особливість цієї системи в тому, що ці накопичення йдуть не на виплати пенсіонерам, а інвестуються у фінансові інструменти, в тому числі акції. Таке вкладення забезпечує зростання економіки країни і тим самим забезпечує гідну старість сьогоднішнім платникам.

Управлінням політикою в пенсійній сфері в США займаються не тільки державні органи, а й приватні фонди і Управління соціального захисту.

2. Ізраїль

Пенсійний вік – 60-62 роки

Середній розмір пенсії – 1 500 доларів (за умови відрахування фіксованої суми протягом 30 років)

Відсоток вкладень в свою старість залежить від суми бажаної пенсії:

    для отримання 370 доларів/місяць необхідно перераховувати від 6,95% до 18,5% від зарплати в Відомство національного страхування;

    для того, щоб оформити пенсію розмірів в 700 доларів/місяць, ви зобов’язуєтеся робити відрахування в пенсійні фонди протягом мінімум десяти років.

Унікальність пенсійної системи

Згідно з даними 2016 року, обсяг пенсійних накопичень становить 170 мільярдів доларів. Головною особливістю пенсійної системи є наявність декількох видів пенсійних фондів. На початку 90-х років кількість вкладників стало стрімко збільшуватися, що і спровокувало утворення дефіциту. Для вирішення ситуації, що склалася влада зайнялася санацією фондів, а їх вкладникам підвищили пенсійний вік до 64-67 років. Але повністю вирішити проблему вдалося лише в 2000-х появою нових комерційних пенсійних фондів, вклади в які можуть здійснювати як працівники, так і компанії. Середній розмір щомісячного внеску становить 11% від заробітної плати.

3. Великобританія

Пенсійний вік – 60-65 років

Середній розмір пенсії посилання – 1 590 фунтів в місяць (близько 2 000 доларів)

Існує два типи пенсії в Великобританії і відповідно два способи їх отримання:

    Державна пенсія. Для оформлення подібного типу пенсії необхідно перераховувати фіксовану суму щомісяця до Пенсійного фонду не менше десяти років.

    Недержавний тип пенсії. Якщо ви хочете отримувати такий тип пенсії, вам необхідно самостійно збирати гроші на своєму власному пенсійному рахунку. Особливість цього типу в тому, що ви самостійно вибираєте розмір майбутньої пенсії.

Унікальність пенсійної системи

Якщо говорити про особливості пенсійної системи Великобританії, варто відзначити факт зміни правил нарахування пенсій. Зміни стосуються новоспечених пенсіонерів, які отримали цей статус після 6 квітня 2016 року. Тепер вони мають право отримувати тільки одну пенсію від держави – максимум 155,65 фунта в тиждень. Середній розмір державної пенсії складе 130 фунтів на тиждень. А ось для тих, хто вже не перший рік отримує пенсію дали можливість отримувати базову пенсію від держави в розмірі максимум 119,3 фунта на тиждень, а також додаткову пенсію, якщо вони відраховували гроші понад цього по системі State Earnings Related Pension Scheme (максимум 160 фунтів в тиждень).

Новоспеченим пенсіонерам Великобританії варто зав’язати пояси тугіше, оскільки вони не зможуть отримувати більшу пенсію, на відміну від своїх попередників, дохід яких перевищував середню зарплату працюючого британця.

4. Франція

Пенсійний вік – 60-62 роки

Середній розмір пенсії – 1 000 євро/місяць

Способи отримання пенсії:

    Здійснювати щомісячні внески на рахунок пенсійного фонду в розмірі 16,35% від доходу.

 Якщо ви хочете отримати надбавку до базової пенсії, вам необхідно перераховувати фіксовану суму щомісяця в страхові каси Arrco і Agirc для отримання спеціальних бонусних балів.

Унікальність пенсійної системи

Право на отримання пенсії у Франції мають всі громадяни країни, які досягли пенсійного віку, але для її збільшення необхідно мати стаж понад 40 років. Якщо ж стажу не вистачає, французи отримують пенсію солідарності. Зазвичай же пенсія розраховується виходячи з виплат до пенсійного фонду та балів, набраних за рахунок додаткових відрахувань в спеціальні страхові каси.

5. Китай

Пенсійний вік – 50-60 років

Середній розмір пенсії – 1 000 юанів (близько 150 доларів)

Китайська пенсійна система пропонує два способи оформлення пенсії:

    опрацювати на державній службі не менше 15 років;

    здійснювати щомісячні внески в пенсійний фонд в розмірі 11% від зарплати.

Унікальність пенсійної системи

Якщо говорити про китайську пенсійній системі, то варто згадати, що раніше право на оформлення пенсії мали тільки державні службовці зі стажем роботи. Але негативна тенденція змусила владу Китаю переглянути свою систему і розширити її дію і на робочих. На сьогоднішній день пенсію в Китаї отримують більше половини пенсіонерів. Розмір виплати залежить від зарплати і місця проживання: городяни отримують більше, ніж жителі сільської місцевості.

6. Україна

Пенсійний вік – 60 років

Середній розмір пенсії – 1670 гривень (близько 67 доларів)

Згідно з пенсійною системою України, існує два типи пенсії і відповідно два способи їх оформити:

    Трудова пенсія. Якщо ви хочете отримати цей тип пенсії, вам необхідно бути зайнятим суспільно корисною працею і мати певний стаж.

    Соціальна пенсія. Право на оформлення такої пенсії мають всі громадяни України, в тому числі і не працездатні.

Особливості пенсійної системи

Якщо говорити про українську пенсійну політику, варто відзначити майбутній перехід на накопичувальну систему, про яку зараз всі говорять. Суть її в запуску трирівневої пенсійної системи:

1-й рівень – солідарна пенсія, яка базується на засадах солідарності і субсидування та передбачає виплату пенсій і надання соціальних послуг за рахунок коштів Пенсійного фонду України.

2-й рівень – накопичувальна система пенсійного страхування. Суть її в тому, що частина внесків буде накопичуватися і враховуватися в майбутньому в індивідуальному порядку. Більшість українців боїться реформування пенсійної системи, так як думають, що ці внески рано чи пізно стануть носити обов’язковий характер, а в нинішній економічній ситуації далеко не кожен може собі це дозволити.

3-й рівень – система недержавного пенсійного забезпечення, заснована на добровільних внесків громадян на рахунок своєї майбутньої пенсії.

Звичайно, трохи дивно говорити про пенсії в молодості, але насправді тільки від нас самих залежить наше майбутнє, в тому числі і безтурботна старість. Як говорить народна мудрість: «Готуйте сани влітку». Так само і з пенсією. Якщо в молодості думати наперед і здійснювати ті невеликі внески, то не потрібно буде переживати і рахувати копійки в старості. В принципі залишається також варіант залишити свою долю на розсуд держави і отримувати соціальні виплати відповідно до законодавства.

Джерело: http://hyser.com.ua/