В яких країнах найкоротший робочий тиждень

В яких країнах найкоротший робочий тиждень

Січень 23, 2017 0 By admin

В 1918 році в Україні було встановлено восьмигодинний робочий день і незважаючи на безліч історичних подій, що відбулися за майже сто років, середня тривалість робочого дня залишилася такою ж. Про це пишуть Фінанси.

Крім України, по 40 годин на тиждень працюють жителі країн СНД іСША. В Штатах така норма робочого тижня була введена ще в 40-х роках ХХ століття. Але зараз це актуально швидше для державних працівників, а ось багато приватних компаній скоротили цей показник до 35 годин.

Скільки працюють в Європі

Європейський парламент встановив максимальний робочий час протягом 48 годин на тиждень. Тут враховуються і всі понаднормові години. Деякі країни ввели й свої обмеження.

Наприклад, Фінляндія вважає, що її жителям потрібно працювати не менше 32 годин, але не більше 40 годин. Найчастіше європейці працюють по 35 годин на тиждень.

У Нідерландах найкоротша середньостатистична тривалість робочого тижня — 27 годин. Голландські підприємства все частіше переходять на чотириденку, а середній робочий день жителя цієї країни триває 7 годин 30 хвилин.

35 годин триває робочий тиждень в Ірландії і Франції. Показник один з найнижчих у світі, але при цьому продуктивність праці в Ірландії досить висока.

У Франції п’ятниця офіційно є робочим днем, але багато компаній роблять її скороченою, тож після обіду застати когось на своєму робочому місці буває складно.

У 90-х роках минулого століття введення у Франції 35-годинного тижня викликало велике обурення. Нещодавно уряд повернувся до питання збільшення кількості робочих годин, після чого пішла хвиля страйків і маніфестацій.

Жителі Данії працюють у день 7 годин 21 хвилину. Середня тривалість робочого тижня в 37,5 годин є одним з найнижчих показників у Європі. Але при цьому заробляє данець близько 37,6 євро на годину, що на 30% більше, ніж у середньому по Євросоюзу.

Німців у всьому світі вважають трудоголіками. Але робочий тиждень у Німеччині триває не більше 38 годин.

При цьому, серед німецьких компаній поширена практика скорочення тривалості робочого дня у разі появи фінансових проблем замість звільнення співробітників.

Не більше 39 годин на тиждень працюють і жителі Норвегії.

Найпрацелюбнішими в Європі, як виявилося, є працівники у Великобританії, Греції та Португалії.

Британці, працюючи по 43,7 годин на тиждень, дуже часто затримуються на робочому місці.

Португальці працюють по 8 годин 48 хвилин в день, в середньому по 48 годин на тиждень.

Але при цьому експерти відзначають, що далеко не весь цей час люди займаються своїми робочими обов’язками. До європейських «трудяг» відносять також жителів Греції — їх робочий тиждень триває 43,7 годин. Однак, зважаючи на стан економіки в країні, цього не скажеш…

Наскільки зайняті азіати

В Азії люди працюють набагато більше. Середній робочий день у Китаї триває 10 годин, при цьому робочими є шість днів.

У підсумку виходить 60 робочих годин на тиждень. На обід китайцям відводиться 20 хвилин, на відпустку — 10 днів на рік.

В Японії стандартний робочий контракт передбачає до 40 робочих годин на тиждень. Проте всі ми начулися про те, яке значення має просування кар’єрними сходами для японців.

А це часто залежить від кількості часу, який людина проводить на своєму робочому місці. Цілеспрямовані жителі Японії часто затримуються вечорами в офісі і приходять туди в суботу. Тому в деяких випадках робочий тиждень доходить до 50 годин.

У Таїланді та Індії також шестиденка, більшість працівників працюють до 48 годин на тиждень. В державних установах, а також в офісах західних компаній діє норма 40-годинного робочого тижня.

Чи існує оптимальний варіант

На початку серпня у своєму інтерв’ю одна з найбагатших людей планети, мексиканський магнат Карлос Слім заявив, що люди повинні працювати не більше 3 днів на тиждень.

Однак при цьому робочий день має тривати 11 годин, а виходити на пенсію люди повинні в 70 років або навіть пізніше.

Також існує багато прихильників 4-денного робочого тижня. Такий графік буде найбільш зручним для покоління бебі-бумерів (народжені між 1946 і 1964 роками), вважають експерти. Так вони зможуть більше піклуватися про своїх батьків або онуків.

Є і ті, хто підтримує ідею 21-годинного робочого тижня. На їхню думку, такий підхід дозволить вирішити низку проблем: безробіття, надмірне споживання, високий рівень викиду вуглецю і навіть нерівність.

В доповіді британського фонду New Economics Foundation йдеться, що скорочений робочий тиждень дозволить перервати замкнуте коло сучасного життя, коли всі живуть, щоб працювати, працюють, щоб заробляти, а заробляють, щоб споживати більше.