Міфи про інсульт

Міфи про інсульт

Жовтень 29, 2015 0 By admin

Інсульт – поширена патологія, тому в суспільстві про нього існує цілий ряд міфів, і часто саме міфи заважають адекватно оцінити цей стан.

Міф перший: інсульт неможливо запобігти

Насправді комплекс профілактичних заходів дозволяє значно знизити захворюваність інсультом.

До немедикаментозної профілактики інсульту відносяться такі заходи, як контроль артеріального тиску, рівня холестерину, глюкози крові, відмова від куріння і надмірного вживання алкоголю, адекватне кількість фізичних навантажень, дотримання дієти з низьким вмістом солі і жиру.

Навіть якщо людина вже переніс гостре порушення мозкового кровообігу, дотримання всіх цих рекомендацій, медикаментозна корекція деяких показників та лікування супутніх захворювань під наглядом фахівців дозволяють знизити ризик повторного розвитку інсульту.

Міф другий: інсульт не може бути вилікуваний і тому не вимагає негайної допомоги

Інсульт потребує негайного лікування, оскільки загрожує життю хворого. Найбільш ефективна допомога при інсульті може бути надана протягом 3-5 годин після розвитку симптомів. Тому при появі перших симптомів необхідно якомога швидше звернутися за спеціалізованою медичною допомогою.

Міф третій: інсульт – захворювання літніх

Ймовірність розвитку гострого порушення мозкового кровообігу дійсно збільшується з віком. Однак інсульт може статися з людиною будь-якого віку, до цього захворювання схильні навіть новонароджені та діти до 15 років.

Міф четвертий: удар, інфаркт – це захворювання серцево-судинної системи

Гостре порушення мозкового кровообігу або інсульт, іноді також називають апоплексією, або апоплексичним ударом. Ішемічний інсульт, який відбувається в результаті закупорки судин і припинення току крові, називають також інфарктом головного мозку.

Міф п’ятий: відновлення може відбуватися тільки протягом перших декількох місяців

Процеси відновлення дійсно протікають з найбільшою інтенсивністю в перші місяці від початку захворювання. Проте реабілітація та відновлення порушених функцій після інсульту при відповідному лікуванні тривають протягом всього подальшого життя людини.

http://health.unian.ua/