Горщик і свічка – простий і майже безкоштовний спосіб обігріти кімнату

Горщик і свічка – простий і майже безкоштовний спосіб обігріти кімнату

Грудень 1, 2015 0 By admin

Полум’я свічки світить досить приємне,але спроба зігрітися за його допомогою –здається божевіллям. Між тим, саме в якості джерела світласвічка украй марнотратнийприлад. А от як нагрівач кімнати вона можевиявитися корисною. За низки умов.

Каліфорнійський винахідник Дойл Досс(Doyle Doss) і його компанія DOSS Productsпропонують оригінальну систему Kandle Heeter, тобто – «Свічковий обігрівач».

Цей дивний на вигляд свічник, стверджує його творець, може виявитисянезамінним при відключенні електрики. Висота його становить близько 23, аширина – близько 18 сантиметрів.

І з його зовнішнього вигляду звертає на себе увагу перевернений горщик надсвічкою. У цьому горщику (а він в «минулому житті» квітковим горщиком і був) іприхована основна родзинка системи.

Горщик цей не простий, а складовий. Він зроблений з трьох горщиків різногодіаметру, вкладених один в одний і сполучених довгим металевим болтом, наякий нанизано цілий оберемок шайб і гайок (на щастя отвори в дні зазвичай вгорщиках вже є).

Називається ця хитромудра комбінація кераміки і сталі Quad-Core, і покликанавона заманювати в пастку тепло від свічки. Але навіщо?

Звичайна свічка, згораючи в приміщенні, тепла видає, як здається, зовсім небагато. А справа тут у тому, що гарячий її «вихлоп» просто йде вгору і швидко випаровується з вентиляцією.

Між тим запас енергії в свічці не так вже й малий. Більш того, з гарячим потокомпродуктів згорання йде велика частина її енергетичного змісту, і лише менша – переходить у світло.

Лабіринтовий ковпак над полум’ям збирає енергію і дбайливо накопичує її,нагріваючись досить сильно (особливо розжарюється центральний стрижень). Апотім це тепло повільно передається повітрю всією поверхнею керамічногорадіатора.

Горщики також допомагають заманювати в пастку сажу від полум’я, щосприятливо позначається на чистоті стелі.

Винахідник підкреслює, що один такий прилад жодним чином не врятує васвзимку при відключенні опалення та електроенергії, але, з іншого боку, це краще, ніж взагалі нічого.

Крім того, хоча дана нехитра конструкція розроблена передусім для аварійнихситуацій (і не тільки вдома, але й поза ним), свічковий мінірадіатор може трохизменшити витрати на обігрів приміщення, додаючи невеличке тепло до зайнятоїлюдьми кімнати, в той час як весь дім «відрегульований» термостатами на нижчутемпературу. Тут, втім, ще потрібно порахувати вартість одного джоуля в свічці.

Нагрівач також оснащений прилаштованою згори стійкою, здатною утриматикаструлю з супом.

Перш, ніж свіжий Kandle Heeter зможе нормально обігрівати кімнату, потрібно дочекатися, щоб залишкова волога випарувалася з кераміки. На це може піти 3-4години, відзначає містер Досс.

Зате потім власник цієї штуковини може повною мірою насолоджуватися м’якимтеплом, що видаватиме нагрівач протягом тривалого часу. Зберігати ж  апаратнеобхідно в целофановому пакеті, щоб вологу з повітря не вбирав.

Досс пише, що воскова свічка масою 4,25 унції містить приблизно 1000британських теплових одиниць енергії. У перекладі на звичні величини це приблизно 120 грамів і 1,1 мегаджоуля.

Якщо врахувати, що горить така свічка 20 годин або трохи більше, то виходить,що виробленна нею енергія складає 55 кілоджоулів на годину, що відповідає потужності в 15,3 вата.

Правда, за деякими даними, сумарний «корисний вихід» воскової свічкитакого розміру все ж буде вище. Ближче до 3 мегаджоулів. Що дасть середнюпотужність приблизно в 42 Вт. А якщо ми уважно «подивимося» на свічку з парафіну, то, мабуть, знайдемо в ній ще більше потенційного тепла.

Втім, точні числа теплоти згорання не так вже й важливі. Ясно, що такий свічникне може скласти конкуренції в потужності побутовим електричним конвекторам імасляним радіаторам на 0,5-2 кіловати. До тих пір поки в розетці є струм.

З іншого боку, і при наявності струму кіловатний нагрівач ви навряд чи будетепалити цілу добу безперервно, якщо не хочете розоритися на рахунках заелектрику. А Kandle Heeter, як вже сказано, на одній свічці працює 20 з гаком годин. Єдина важлива умова: його не можна залишати без нагляду. Все-такивідкрите полум’я.

Американський новатор вважає, що такі нагрівачі повинні сподобатися не тількилюдям, що сидять удома, а й тим, хто там рідко показується, віддаючи перевагу подорожам далеко від суєти цивілізації. Kandle Heeter повинен стати простою і дешевою альтернативою примусам та іншим гасницям. А коли-небудь він може врятувати життя людині, що потрапила, скажімо, на машині в снігову пастку, взаметіль.

Нарешті, цей крихітний світлячок просто симпатичний. «Kandle Heeter повиненнагадати нам усім, що колись ми (люди) сиділи в печерах вночі навколо вогню ірозповідали один одному історії», каже винахідник.

http://ankontr.if.ua/