Мамо, а до мене прийде Святий Миколай?

Мамо, а до мене прийде Святий Миколай?

Грудень 1, 2015 0 By admin
Мандариновий рай і цукеркова феєрія  – в українських родинах 6 грудня запахне святом, і батьки вже відтепер починають метушитися, щоб вибрати найкращі подарунки для своїх дітей. Окрім звичних солодощів, як наймолодші, так і підлітки очікують чогось особливого від Миколая – того,  про що вже давно мріяли. Бо ж коли, як не в це свято, трапляються дива!

Як написати листа

Здавна у наших краях дотримуються традиції писання листа Святому Миколаю, щоб таким чином повідомити Чудотворця про свої бажання. Щоправда, теперішнім батькам цей розмальований аркуш частіше нагадує прайс-лист, але вони все одно намагаються навчити своїх дітей писати його за “правилами”: на початку варто шанобливо звернутися до Святого угодника, розповісти про всі хороші справи, які вони зробили протягом року, і попросити вибачення за погані, аж тоді вказати, який подарунок хочуть отримати.
Такий лист може стати хорошим стимулом для дитини покращити свої знання з граматики, свій почерк, бо його часто перевіряють батьки, які можуть підказати, як написати те чи те слово правильно, краще сформулювати думку і дещо скоригувати (як правило, скоротити) перелік подарунків.
“Я намагаюся пояснити своїй дитині, що в листі до Святого Миколая вона на папері показує своє обличчя, щороку ніби заново знайомиться з ним, тому має представити себе з якнайкращого боку: ввічливо звернутися, правильно написати листа і не просити дуже дорогих речей у подарунок. Бо ж Святий Миколай повинен подбати про пакунки для інших діток, які, можливо, більше потребують його опіки”, – каже Ірина, мати п’ятирічної Оленки.
“До дня Святого Миколая батьки мають спонукати дітей розуміти і співчувати. Адже багато дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, не відчувають святкової атмосфери і не отримують подарунків. Поділитися своєю радістю і долучитися до допомоги іншим – цього теж повинні навчити батьки”, – розповідає “Пошті” психолог Галина Кравчишин.

Кому і що під подушку

Обираючи подарунок для дитини, окрім її побажань, варто враховувати вік. “Пошта” запитала у продавців магазинів іграшок, що б вони порадили придбати дітям різних вікових категорій.
Зі слів Вікторії, продавця магазину розвивальних іграшок, батьки часто звертаються за порадою. “Перше – хочуть дізнатися рекомендації виробників щодо іграшок, які пропонує торговельна мережа, друге – цікавляться, що обирають найчастіше інші батьки. Бо ж прийде дитина в садочок чи до школи наступного дня, а там у більшості – нова модна іграшка, якої їй не подарували… Тому батьки таким чином намагаються бути, як то кажуть, у тренді”, – запевняє вона.
Зі слів продавця та її колег, подарунки для дітей різного віку відрізняються. До прикладу, дівчинці до трьох років можна купити ляльку, іграшковий телефон чи набір дитячого посуду. Хлопчика такого ж віку потішить конструктор, різноманітні м’які та дерев’яні кубики, м’ячики. Але в цьому випадку продавці радять уникати забавок, що мають дрібні деталі, бо діти такого віку майже всі іграшки полюбляють “куштувати на смак”.
Хлопчикам і дівчаткам від трьох до п’яти можна купити розвивальні ігри (набір великих пазлів, кольорові олівці, фломастери чи знову ж таки конструктор, але з більшою кількістю деталей). У цьому віці багато дітей воліють одержати в подарунок санчата, ковзани, самокати, настільні ігри.
Дітям від п’яти до семи років, батьки дарують, як правило, велосипеди, ролики і сновборди. Дівчаткам можна подарувати ляльки чи будиночки для них, хлопцям – радіокеровані автомобілі або ж літаки. В тренді залишаються й роботи-трансформери. Напевне, через бойові дії на сході нашої країни стали популярнішими іграшкові автомати, пістолети, танки, набори солдатиків.
Дітям від семи до десяти років беруть на подарунки настільні футбол і хокей. “Хлопці зрадіють, якщо отримають в подарунок м’ячі або скейтборди, набір для дослідів та експериментів, наприклад, “Для юного хіміка”. Дівчаткам купують набори для бісероплетіння чи вишивання, дитячої косметики чи біжутерії”, – каже Вікторія.
Про подарунки для підлітків у магазинах іграшок питають рідко –  радше у магазинах, які продають різноманітну техніку. Часто на Миколая дарують планшети або мобільні телефони. Популярними є енциклопедії, квитки у аквапарк або центр розваг. Під час кризи батьки воліють купити дітям одяг – кофтини, штани, рукавиці, шапку, зимову куртку.
“Не повторюйте моєї з чоловіком помилки! Жодних планшетів, ігрових приставок! Купите – і вважайте, що власноруч перетворили свою дитину на зомбі. Хай вона краще росте без всього того. Це, на мою думку, тільки вбереже юну дитячу психіку”, – наголошує Наталя, мати трьох дітей.
“Як правило, батьки завжди хочуть для своїх дітей найліпшого. Тому дехто вважає за потрібне дарувати саме дорогі речі. Але є ризик, що дитячі апетити зростатимуть, і тоді невідомо, чи батьки завжди зможуть виконати всі примхи свого сина чи доньки”, – каже психолог. – Хоча, з іншого боку, якщо батьки все ж вирішили зробити дитині дорогий подарунок, то краще якраз на Миколая, аніж частіше й без особливого приводу, аби закріпити за цим святом поняття дива, чудодійного дня, коли бажання здійснюються”.

Нечемним – різочку

Різочка від Миколая – це наче страшний сон для дітей, найважче покарання. Більшість батьків не кладуть її під подушку, аби не засмучувати на свято дитину, бо ж Святий угодник добрий і вибачить, якщо за непослух чи погані вчинки попросити у нього пробачення.
“Навіть якщо дитина неслухняна, треба акцентувати увагу на тому, що Миколай вірить у неї, в те, що вона виправиться. Не варто залишати дитину без подарунка! Особливо коли в сім’ї кілька дітей. Тоді обділений може затаїти образу не лише на маму чи тата, а й на брата і сестру. Наслідком такого виховання стане лише ворожість до оточення. А свято Миколая повинне вселяти віру в добро і прощення”, – резюмує психолог Галина Кравчишин.