4 лютого – день народження Facebook

4 лютого – день народження Facebook

Лютий 4, 2017 7 By admin

Найпопулярнішій соціальній мережі у світі Facebook сьогодні виповнюється 15 років. Соцмережа почала працювати 4 лютого 2004 року як мережа для студентів деяких американських університетів. Засновником та головою сервісу є Марк Цукерберг.

За даними сайту Alexa, Facebook є другим за відвідуваністю сайтом у світі та шостим за відвідуваністю сайтом в Україні. Головний офіс Facebook розташований у Менло-Парк, штат Каліфорнія, США. Основною статею доходу компанії є реклама.

Марк Цукерберг написав сайт Facemash, попередника Facebook, 28 жовтня 2003 року, навчаючись на другому курсі Гарвардського університету. Як повідомила газета The Harvard Crimson, сайт нагадував інший інтернет-ресурс – Hot or Not і «використав фотографії, зібрані з он-лайн facebook дев’яти коледжів, розміщуючи їх попарно і пропонуючи користувачам вибрати «найгарячішу» особу».

Щоб досягти цього, Цукерберг проник у захищені зони комп’ютерної мережі Гарварду і скопіював фотографії зі студентських посвідчень, розміщених у базі даних гуртожитків коледжів. Гарвард на той час не мав студентського facebook (каталогу із фотографіями та основною інформацією). Протягом перших чотирьох годин Facemash привернув увагу 450 відвідувачів і було здійснено 22 тисячі фото-переглядів.

Веб-сайт швидко потрапив до кількох кампусівських серверів розсилки, однак через декілька днів його заблокувала адміністрація Гарварду. Цукерберга звинуватили в порушенні безпеки, авторських прав і права на особисту інформацію, і йому загрожувало виключення з університету. Тим не менше, звинувачення було знято. Того ж семестру Цукерберг розширив початковий проект, створивши інструмент для соціальних досліджень ще до випускного іспиту з історії мистецтва. Він виставив на веб-сайті 500 зображень пам’яток культури доби Августа, розмістивши на кожній сторінці ілюстрацію та статтю з коментарями до неї. Цукерберг відкрив доступ до сайту своїм однокурсникам, і люди почали ділитися замітками.

Наступного семестру, у січні 2004 року, Цукерберг почав писати код для нового веб-сайту. За його словами, його надихнула стаття у The Harvard Crimson про інцидент із Facemash. 4 лютого 2004 року Цукерберг запустив Thefacebook, який спочатку знаходився на thefacebook.com.

Спочатку доступ до сайту мали лише студенти Гарвардського коледжу, і впродовж першого місяця зареєструвалася більш ніж половина студентів Гарварду. Згодом до Цукерберга приєдналися Едуардо Саверін (бізнес-менеджер), Дастін Московіц (програміст), Ендрю Мак-Коллум (графічний дизайнер) та Кріс Хьюз, щоб допомогти у просуненні веб-сайту. У березні 2004 року Facebook користувалися в університетах Стенфорда, Колумбії та Єля. Невдовзі він відкрився для студентів інших шкіл Ліги Плюща, Бостонського та Нью-Йоркського університетів, Массачусетського технологічного інституту і поступово для більшості університетів Канади та США.

Компанія Facebook викинула із назви артикль The після того, як у 2005 році було придбано доменне ім’я facebook.com за $200 тисяч.

У вересні 2005 року було відкрито шкільну версію Facebook. На думку Цукерберга, це був цілком логічний наступний крок. Для того щоб приєднатися до шкільної мережі, потрібно було запрошення. Згодом Facebook розширив доступ до сервісу працівникам кількох компаній, у тому числі Apple Inc. та Microsoft. 26 вересня 2006 року Facebook став доступним для кожного віком від 13 років і старше з дійсною адресою електронної пошти.