4 лютого – пам’ять апостола Тимофія

4 лютого – пам’ять апостола Тимофія

Лютий 4, 2017 0 By admin

4 лютого церква молитовно відзначає пам’ять святого апостола Тимофія (бл. 96). Святий апостол Тимофій походив з Лікаонського міста Лістри в Малій Азії. Він був навернений до Христа у 52 році святим апостолом Павлом. Коли апостоли Павло і Варнава відвідали вперше Лікаонські міста, апостол Павло в Лістрі зцілив кульгавого від народження, і багато жителів міста увірували в Христа, серед них був і майбутній апостол Тимофій, його мати Євника і бабця Лоїда.

Насіння віра, посіяне апостолом Павлом в душі святого Тимофія, принесли великі плоди. Він став ревним учнем апостола, а згодом його невідступним супутником. Апостол Павло любив святого Тимофія і називав його в Посланнях своїм улюбленим сином, з вдячністю згадуючи його вірність і відданість.

У 65 році апостол Павло висвятив апостола Тимофія в єпископа Єфеської Церкви, якою святий Тимофій керував 15 років. Святий апостол Павло, знаходячись в Римі в темниці і знаючи, що його чекає мученицький подвиг, прикликав до себе вірного учня і друга апостола Тимофія на останнє побачення (2 Тим. 4, 9).OTk3MzAwRUFGODBGNkU1NkQzRkI6ZDMwMTEyYjUyZjg4YzMzZjJkNjFhZTc0YjYwMDFiNDc6Ojo6OjA=

Святий Тимофій закінчив земне життя мученицькою смертю. В Єфесі язичники здійснювали свято на честь ідолів і носили їх по місту, супроводжуючи нечестивими обрядами і піснями. Святий єпископ Тимофій прагнув зупинити і напоумити засліплених ідолопоклонством людей, проповідуючи їм істинну віру в Христа.

Язичники в озлобленні кинулися на святого апостола, били його, тягнули по землі і, нарешті, побили камінням. Мученицьку смерть за Христа святий апостол Тимофій прийняв у 80-му році. У IV столітті святі мощі апостола Тимофія були перенесені до Царгорода і покладені в храмі Святих Апостолів. Свята Церква вшановує святого Тимофія серед 70-ти апостолів.