4 серпня – Міжнародний день пива

4 серпня – Міжнародний день пива

Серпень 3, 2018 0 By admin

Міжнародний день пива – це щорічне неофіційне свято всіх любителів і виробників цього напою, який святкується у першу п’ятницю серпня. В останні роки це свято набирає все більшу популярність.

Пиво – це один з найбільш популярних алкогольних напоїв в світі, він веде свою історію з глибини століть, має тисячі рецептів і мільйони шанувальників у всіх куточках планети. Тому не дивно, що в честь нього повсюдно влаштовується безліч фестивалів, ярмарків та свят різного рівня.

Засновником свята став американець Джесс Авшаломов, власник бару, який хотів таким чином залучити ще більше відвідувачів на свій заклад.

Вперше цей день пройшов в 2007 році в місті Санта-Круз (штат Каліфорнія, США) і кілька років мав фіксовану дату – 5 серпня, але по мірі поширення географії свята змінилася і його дата – з 2012 року він відзначається у першу п’ятницю серпня. Саме до цього часу він з містечкового фестивалю перетворився на подію міжнародного масштабу – в 2012 році він відзначався вже у 207 містах 50 країн на 5 континентах.

Крім США, сьогодні День пива відзначається в багатьох країнах Європи, Південної та Північної Америки, країнах Азії і Африки.

Пиво на Русі завжди було популярним. Пиво – дуже древній напій. Згідно з археологічними знахідками, пиво в Стародавньому Єгипті вже точно варили в 3 столітті до н. е…, тобто, воно може вести свою історію з давніх часів. Ряд дослідників пов’язують його появу з початком вирощування людиною зернових культур – за 9000 років до н. е… До Речі, існує думка, що спочатку культивувати пшеницю стали не для випікання хліба, а саме для приготування пива. І, на жаль, не відомо й ім’я людини, що придумала рецепт приготування цього напою. Хоча, звичайно ж, склад «стародавнього» пива відрізнявся від сучасного, до складу якого входять солод і хміль. Пиво приблизно в тому вигляді, в якому ми його знаємо сьогодні, з’явилося приблизно в 13 столітті. Саме тоді в нього стали додавати хміль.

Пивоварні стали з’являтися в Ісландії, Німеччини, Англії та інших країнах Європи, і в кожній існували свої секрети приготування цього напою. Пиво виготовлялося за різними сімейними рецептами, які передавалися від батька до сина і трималися в найсуворішому секреті. Вважається, що традиція влаштовувати розгульне свято на честь пива прийшла з Ісландії – батьківщини вікінгів. А потім ці традиції були підхоплені і в інших країнах.

Сьогодні, як і раніше, головна мета всіх подібних свят – зібратися разом з друзями і насолодитися смаком улюбленого сорту пива, привітати і подякувати всіх хто, так чи інакше, пов’язаний з виробництвом і подачею цього пінного напою. Тому, вже традиційно, у Міжнародний день пива головні заходи проходять в пабах, барах та ресторанах, де всі учасники свята можуть спробувати пиво не тільки різних сортів, але і різних виробників різних країн і навіть рідкісні сорти. Причому заклади відкриті до самого ранку, адже головна традиція свята – вмістити в себе стільки пива, скільки зможе влізти. А ще, наприклад в США, часто організовуються і різні тематичні вечірки, вікторини та ігри, особливо пиво-понг (алкогольна гра, в якій гравці кидають м’яч для пінг-понгу через стіл, прагнучи потрапити їм у чашку або склянку з пивом, що стоїть на іншому кінці столу). І все це за кухликом високоякісного напою.

Кілька цікавих фактів про пиво

Вважається, що найбільша пивна нація – це німці, трохи від них за рівнем споживання пива відстають чехи та ірландці. В Англії, в містечку Грейт-Харвуд, проводяться незвичайні пивні змагання – чоловіки влаштовують забіг на 5 миль, і на цій дистанції вони повинні випивати по кухлю пива в розташованих на дистанції 14 пабах. Але при цьому учасники не просто біжать, а біжать з дитячими колясками. І перемагає той, хто не просто прийшов на фініш першим, але і жодного разу не перекинув коляску. Найбільший завод з виробництва пива – це «Adolph Coors Company» (США), його виробнича потужність – 2,5 млрд літрів пива в рік. На аукціоні пляшка пива «Lowebrau» була продана більш ніж за 16 000 доларів. Це єдина пляшка пива, яка вціліла після катастрофи в 1937 році дирижабля Гінденбург в Німеччині.

Одні з найвідоміших фестивалів пива в світі:

  • Oktoberfest, який проходить в Німеччині у вересні;
  • Великий пивний фестиваль Лондона, який проводиться у серпні;
  • Бельгійський Пивний вікенд – у Брюсселі на початку вересня;
  • а в кінці вересня – Великий фестиваль пива в Денвері (США).

І це ще не повний список.