7 фактів про мінеральні води Закарпаття

7 фактів про мінеральні води Закарпаття

Жовтень 24, 2016 0 By admin

1. Про існування в Ужгороді мінеральних джерел є запис в міській інвентарній книзі ще в 1631 році. В урбарі Ужгородської Домінії в 1793 році також є згадка про кислу воду нашого міста. Вуглекислі залізисті води Ужгорода використовувалися не лише для пиття, але й для купання. 

2. За словами в.о. проректора, завідувача кафедри туризму УжНУ Федора Шандора: «Серед усіх розроблених джерел мінеральних вод Закарпаття у нас існує 11 вод міжнародних типів, і як мінімум 4 – суто закарпатського походження. З-поміж них – крем’янисті води Ужгорода, які містять багато кремнієвої кислоти, залізо та вуглекислий газ». 

3. Найбільш поширені в області вуглекислі джерела. Особливо багато їх на Свалявщині: у самій Сваляві та в селах Нелипіно, Солочин, Поляна, Плоске, Луг. Особливо цінуються води «Лужанська», «Поляна квасова», «Плосківська», «Свалява». 

4. Велика частина мінеральних вод Закарпаття має підвищену температуру. Це здебільшого води Закарпатського прогину. Появу термальних вод в цьому регіоні пов’язують з неогеновою вулканічною діяльністю, притоком значної кількості тепла з глибинних частин земної кори та верхньої мантії. 

5. В урочищі Уклин Свалявського району проводять свято мінеральної води «Сила життя – у джерелах Карпат!». У 2014 році ряд фестивалів через постанову Кабміну «Про економію державних коштів та недопущення витрат бюджету» було скасовано, проте свалявські води таки відзначили, 6 липня. «Сила життя – у джерелах Карпат!» – один із п’яти фестивалів, які  вирішили таки провести на Закарпатті. 

6. Запаси розвіданих мінеральних вод на Закарпатті складають близько 15 тис. кубометрів. Щодоби видобувається до 340 кубометрів. 

7. За результатами дослідження ТУ АМКУ в Закарпатській області, понад 90% продукції розливається в ПЕТ-пляшки. Скляна тара відходить у минуле, хоча саме вона є більш сприятливою для зберігання цілющих властивостей води, її хімічного складу. 

http://7dniv.info/