19 червня – Свято Тіла і Крові Христових

19 червня – Свято Тіла і Крові Христових

Травень 26, 2016 0 By admin

Це урочисте святкування євхаристії (таїнство причастя). Для католиків євхаристія — священний дар, який залишив Ісус Христос своїй церкві під час останньої вечері.

Свято Тіла і Крові Христових випадає на наступний четвер після Трійці. Це урочисте святкування євхаристії (таїнство причастя). Для католиків євхаристія — священний дар, який залишив Ісус Христос своїй церкві під час останньої вечері.

Вперше це свято відзначали в 1247 році в Бельгії, в Льєжській єпархії. А вже у 1264 році папа Римський Урбан IV визнав це свято загальноцерковним. Папа дарував усім учасникам святкової меси індульгенції. Чинопослідування Свята Тіла і Крові Христових склав Фома Аквінський. У Римському Бревіарії текст служби, присвячений цьому святу, вважається одним із найкрасивіших.

Хоча спочатку це свято було винятково релігійним, поступово багато людей стали сприймати його як народне. Воно поєднало сувору обрядовість церковної служби та ігрові елементи, які характерні гучним дохристиянським святам. Найбільш красивою традицією цього дня є хода, під час якого прийнято розкидати пелюстки троянд або інших квітів.1438596655_prichastya