Цього дня народився Григорій Чапкіс

Цього дня народився Григорій Чапкіс

Лютий 24, 2016 0 By admin
За скупими рядками біографії Григорія Чапкіса – ціла епоха: народився 24 лютого 1930 року в Кишиневі (Молдова). У 1943 році вступив до хореографічної студії при Київському оперному театрі під керівництвом Б.А. Долідзе. В 44-му вступив до ПТУ і в державний ансамбль трудових резервів. Має багатий кіно-і фотоархів гастролей і виступів ансамблю ім. П. Вірського.
З 1972 року займається бальною хореографією. Стає радником в Раді з бальних танців при Міністерстві культури України. У 1964 році Г.М. Чапкісу було присвоєне звання заслуженого артиста України. Він є лауреатом міжнародних конкурсів, нагороджений золотими медалями багатьох фестивалів в Берліні, Парижі, Москві і так далі.
Майбутній хореограф прийшов в ансамбль в лютому 1946 року (тоді Чапкіс був зарахований артистом балету в Державний ансамбль пісні і танцю України під керівництвом Л. Д. Чернишеві який після реорганізації в 1951 році спочатку називався Державним заслуженим ансамблем танцю України, а пізніше прославився як Ансамбль ім . П. Вірського) і пропрацював до 1972 року, об’їхавши з ним більше 70-ти країн світу.
Кілька поколінь глядачів захоплювалися сольними партіями Григорія Чапкіса в “Чумацькі радощі” і “Ползунце” як соліст ансамблю ім. П. Вірського. Величезна енергія, надзвичайна пластичність, магнетизм Чапкіса відчуваються навіть зараз коли дивишся на чорно-білі фотографії, де маестро застиг у стрибку. Ці “дикі” українські танці, виявляється, були популярними вже давно.
Знають їх по всьому світу – там, де побував легендарний ансамбль танцю ім. П. Вірського (Григорій Чапкіс був близьким до останнього подиху Павла Вірського).
У 2006 році Григорій Чапкіс став головним танцмейстером “Бального сезону 2006”. У лютому 2006 року він проводив Бал-маскарад в Міжнародному центрі культури і мистецтв, в травні – Автомобільний бал “SIA 2006”, в грудні – Віденський Оперний бал 2006. Крім того, Григорій Чапкіс активно брав участь у підготовці дебютантів “Віденського оперного балу 2006” разом з хореографом Наталією Сластьон.
Він був членом журі популярного телевізійного конкурсу “Танці з зірками 1 і 2”, ведучим мюзиклу Олени Коляденко “Па”, розділом “Школи бальних танців Чапкіса” головним хореографом і художнім керівником ансамблю бального танцю “Натхнення”, який об’єднав пари, сукупний вік яких не менше 100 років.
З 2007 року – керівник Школи танців Чапкіса.20111026220750