Цього дня народився Стівен Джобс

Цього дня народився Стівен Джобс

Лютий 24, 2016 0 By admin

Стів був не бажаною дитиною. Через тиждень після його народження, незаміжня мама Джобса, в той час аспірантка Джоанна Шіблі, віддала власного малюка на усиновлення. Його взяли Пол і Клара Джобс з каліфорнійського Маунтін-В’ю. Вони назвали новонародженого Стівен Пол Джобс. Прийомна мама трудилася в бухгалтерській фірмі, а батько працював механіком в компанії, яка виробляла лазерні установки. В 12-річному віці Стів, з дитячої примхи, подзвонив тодішньому президенту Hewlett-Packard Вільяму Х’юлетту додому. Джобс збирав електроприлад, і йому були потрібні якісь деталі. Хьюлетт проговорив з хлопчиком 20 хвилин, погодився надіслати деталі і запропонував попрацювати влітку в його компанії. На першій роботі Стівен познайомився з людиною, зустріч з яким визначило подальшу долю хлопчика, Стівеном Возняком. В результаті Стів кинув Каліфорнійський університет Берклі, куди ходив на заняття, і став працювати в Hewlett-Packard. Джоб пристрасно захоплювався радіотехнікою. 

У 1972 році Джобс поступив до коледжу Рід у Портленді, але відрахувався після першого семестру. Пізніше Стів пояснив, що вибрав дорогий коледж і всі заощадження батьки витрачали на навчання. Сам молодий чоловік сенсу в цьому не бачив. Тоді він поняття не мав, з чим пов’яже своє життя, і не розумів, як коледж допоможе з вибором. Потім Стівен зізнався, що це було кращим рішенням в його житті. 

Замість уроків Стів Джобс сконцентрувався на улюбленому занятті. Але бути вільним студентом у вузі було нелегко. Він не мав кімнати в гуртожитку, спав у друзів на підлозі, здавав пляшки від Коли, щоб купити собі їжі. Таке життя тривало 18 місяців, після чого Стів Джобс повернувся до Каліфорнії. Там він зустрівся з приятелем і технічним генієм Возняком. Далі Стівен влаштувався на роботу техніком у фірму Atari. Тоді у нього не було амбітних планів, йому просто були потрібні гроші.

Тоді у Стіва був інтерес до субкультури Хіпі, до того ж, він мріяв побувати в Індії. Але разом з цим він любив електроніку. З Возняком він пішов в комп’ютерний клуб в Пало-Альто Хоумбрю. Цей клуб дав багато що майбутнім засновникам корпорації Apple. Зокрема, він допоміг розпочати співпрацю з телефонним гігантом AT & T (T), але не в тому вигляді, в якому бажалося. Тоді Джобс прочитав про відкриття радіоаматорів, яке дозволяла нелегально підключатися в AT & T і безкоштовно дзвонити на далекі відстані. Він загорівся перспективною справою. Стів зустрівся з Джоном Дрейпером, який популяризував відкриття. І почав разом з Возняком виготовляти ці «сині коробки», то є спеціальні пристрої,  що дозволяли дзвонити далеко безкоштовно. Друзі разом возилися з електронікою в гаражі. Але цим вони займалися недовго, Джобс почав збиратися в Індію, як мріяв. І звідти повернувся з ідеями, голеною головою і в індійському одязі. Тоді-то з засновниками Apple трапився цікавий випадок. Джобсу в Atari доручили завдання, створити електросхему для відеоігри Breakout. Стіву належало звести до мінімуму кількість чіпів на платі, за кожен чіп покладалася плата 100 доларів. Друзі справу розділили, розділили і плату. У підсумку, була представлена ​​плата з 50 чіпами, настільки щільна, що її не можна було відтворити при масовому виробництві. Заплатили, за словами Джобса, 700 доларів, а не 5000.

Стіву було 20 років, коли він побачив комп’ютер, який Возняк зробив для себе. Останній переконав Джобса створювати ПК для продажу. Спочатку планували створювати лише друковані схеми, але в підсумку прийшли до складання комп’ютерів. 

У 1976 році в справу взяли кресляра Рональда Уейна. Три людини 1 квітня 1976 створили Apple Computer Co у формі партнерства. Для стартового капіталу Стів продав свій мікроавтобус, а Возняк програмований калькулятор. Вийшло 1300 доларів. Трохи пізніше було отримане перше замовлення від місцевого магазину електроніки. Але грошей у команди не було, щоб купити деталі для 50 комп’ютерів. Вони попросили у постачальників кредит на 30 днів. Уже через десять днів в магазин надійшла перша партія. Комп’ютер номер один отримав назву Apple I. Кожен коштував 666.66 доларів. Перший масовий комп’ютер у світі з’явився в тому ж році. Возняк завершив роботу над Apple II. Джобс розпорядився про початок рекламної кампанії і створенні красивої упаковки з логотипом. Такі комп’ютери розлетілися по світу тиражем 5 мільйонів екземплярів. В результаті, вже в 25 років Стів Джобс став мільйонером. 

В наприкінці 1979 року Стів і інші співробітники Apple потрапили в дослідницький центр «Xerox (XRX)». Джобс побачив комп’ютер Alto. І відразу ж загорівся ідеєю створення ПК з інтерфейсом, який дозволяє давати команди курсором. Тоді якраз розроблявся комп’ютер Lisa (так звуть доньку Стіва Джобса). У 1980 році знаменитість намагався очолити цей проект, який був аналогом Xerox, але в підсумку встав на чолі іншого – Macintosh. І тут почалася конкуренція між проектами. Macintosh виявився комерційно успішним. А трохи пізніше виник конфлікт між Джоном Скаллі і Стівом Джобсом, в результаті останній був змушений піти з Apple. У 1985 році з корпорації пішов Возняк. Тоді ж Стів заснував компанію NeXT, яка працювала в області апаратного забезпечення. А в 1986 році Джобс став біля керма анімаційної студії Pixar. Вона випустила такі фільми, як «Корпорація монстрів» та «Історія іграшок». У 2006 році Стів продав своє дітище Walt Disney, але залишився в раді директорів. Одночасно він став акціонером Disney з 7 відсотками акцій. Варто відзначити, що в 1996 році Стів Джобс повернувся в Apple, коли та захотіла купити NeXT. Стівен тоді потрапив до ради директорів і став керуючим компанії. У 2000 році засновник потрапив в книгу рекордів Гіннеса – виконавчий директор з самою скромною заробітною платою. За документами він отримував 1 долар на рік. 

У 2001 році Стів представив перший плеєр під назвою iPod. Пізніше продаж цього продукту приносила компанії основний дохід. Через п’ять років Apple презентувала мережевий мультимедійний плейер Apple TV.

А в 2007 році в продажу з’явився мобільний телефон iPhone. Через рік вже продемонстрували найтонший ноутбук на планеті MacBook Air.

Справа повністю захопила життя Стіва Джобса. Він ледь помітив, що у нього народилася донька Ліза в 1977 році. Дівчинка жила з мамою, яка так і не вийшла заміж за засновника великої корпорації. Спілкуватися з дитиною Стів почав тільки через роки. 5 жовтня 2011 Стів помер від зупинки дихання, що було викликано раком підшлункової залози.jobs21

http://biographie.in.ua/